Egyre többen gyűjtik munkával a zsebpénzt. Ami egy nagyon jó dolog, hiszen nagyon fontos fiatalon találkozni a munka világával. Látni, miért mennyi kapható, mennyi munkával…  

Ha Te is diákként vállalsz munkát,  a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítasz. Bejelentésre, adózásra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak rád, mint más munkavállalók esetében, sőt rád is vonatkozik a 25 év alattiak kedvezménye.

Kell a szülői aláírás

Szülői engedéllyel 16 éves korodtól dolgozhatsz. De szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát.

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükséged, ezért ha még nem rendelkezel vele, vagy elvesztetted az adókártyáját, akkor azt a NAV-nál tudsz igényelni a 22T34-es nyomtatványon. A nyomtatvány legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) tölthető ki és küldhető be a NAV-hoz elektronikusan, akár okoseszközről is.

Figyelj a megállapodásra!

A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizned a NAV honlapján, az „Adatbázisok” rovatban, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél ugyanis kockázatos munkába állnod.
 A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 2022. január 1-től elérhető új adóalap-kedvezmény, amit a 25 év alatti fiatalok vehetnek igénybe: nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. 

Ez az adóalapból levonható kedvezmény 2022-ben havonta maximum 65 055 forint adómegtakarítást jelent. 

Ezt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha  nyilatkozatban kéred a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.
 
A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2023. január 31-éig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.
 
Munkaviszony esetében ragaszkodnod kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 200 000 forint.

(fotó: pixabay)