Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Dobozából, egy szekrényből jelzett be a szén-monoxid-érzékelő

Az érzékelők két helyen is riadót fújtak Győr-Moson-Sopron megyében, ezúttal azonban a lakókon is múlt, hogy a tűzoltóknak ki kellett vonulniuk. 

Csornán egy második emeleti lakásban a gáztűzhely használata közben jelzett a konyha közelében lévő készülék. Szerencsére nem történt nagyobb baj. A tűzoltók műszerei ugyan kimutatták kismértékben a mérgező gáz jelenlétét, a gázszolgáltató szakemberei azonban szellőztetés után már nem mértek megemelkedett gázkoncentrációt. Hibát sem tapasztaltak a gázkészüléknél, a lakók azonban nem szellőztettek főzés közben, így nem volt meg a megfelelő levegőutánpótlás – közölte honlapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Győrben, a Lajta utcában az okozott gondot, hogy a lakók nem a rendeltetésének megfelelően helyezték el az érzékelőt, amely a dobozából, egy szekrény mélyéről adta a jelzéseket, így itt is a levegő hiánya okozta a problémát.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid-érzékelőt mindenki a rendeltetésnek megfelelően használja. Olyan helyre kell tenni, ahol működő gázkészülék (pl. kazán, vízmelegítő) van vagy abba a helyiségbe, amit gyakran használnak, legyen szó hálószobáról vagy akár konyháról. Érdemes odafigyelni arra is, hogy lehetőleg 1-3 méter távolságra legyen a készüléktől az érzékelő, amelyet a lakószobában fejmagasságba, hálószobában az ágy magasságában helyezzünk el. 

Fontos, hogy mindig bevizsgált berendezést vásároljunk, kövessük a gyártó útmutatásait, illetve szellőztessük rendszeresen a lakást. Nem szabad megfeledkezni a tüzelő-, fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők szakember által végett rendszeres karbantartásáról, illetve a kémények ellenőrzéséről sem, ami akár életmentő is lehet. 

Kép forrása: katasztrófavédelem