Mától vehetők fel az új táblák

Világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak mától a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok is. Az új előírások augusztus 11-én léptek hatályba. A környezetkímélőként bejegyzett motorkerékpárok első forgalomba helyezésük során világoszöld alapszínű hatósági jelzést kapnak, míg a már használatban lévő járművek üzemben tartói is időszakos vizsgálaton vagy szemlén kérhetik a környezetkímélő besorolást

A környezetterhelés csökkentése

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közúti közlekedés felel. A járműállomány korszerűsítésével, fiatalításával csökken a környezetre mért terhelés azzal együtt, hogy a tiszta járművek térnyerése az anyagi ösztönzők mellett szabályozási és szemléletformálási eszközökkel is támogatandó. A környezetkímélő járművek üzemeltetői többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek: a tiszta járművek után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni és tulajdonosaik mentesülnek a gépjárműadó alól is.

„Az elektromos motorosoknak nem kell megfizetniük a motorkerékpárok korától és műszaki jellemzőitől függő adóterheket, ezzel összesen több tízezer forintot takaríthatnak meg”

– olvasható az ITM közleményében.