Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Egy óra alatt kapkodtak szét 12 milliárd forintot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerda reggel 9 órától lehetett pályázni a kisvállaltok épületenergetikai fejlesztésére, 10 órakor pedig már csak arról lehetett olvasni a Széchenyi 2020 információs honlapján, hogy a forrásigény meghaladta a rendelkezésre álló keretet.

Nem kis pénzről beszélünk. Projektenként 75-500 millió forint visszatérítendő támogatás volt a tét, ráadásul a megítélt összeg 100 százaléka felvehető, illetve most már csak felvehető lett volna előlegként. A Világgazdaság információi szerint a kiíró előzetesen legalább 24, legfeljebb 160 zöld utat kapó kérelemmel számolt. 

A portál szó szerint idézi a közleményt, mely szerint a kkv-k energiahatékonyságának növelését célzó pályázati felhívásra befutó pályázatok forrásigénye meghaladta a rendelkezésre álló keretet, ezért május 14. szombat déltől felfüggesztették a kérelmek benyújtásának lehetőségét. 

Akik kellően gyorsak voltak, a megítélt támogatást az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteségének csökkentésére, fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszer korszerűsítésére, valamint meglévő beltéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására költhetik el. 

Cserébe azt kell vállalniuk, hogy projektjük megvalósításával hozzájárulnak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez.