Idén se kerülte el a poloskainvázió a kerteket, aminek többféle zöldség és gyümölcs látja kárát – panaszkodnak a gazdák. Mint mondják, a kártevők a termést ehetetlenné teszik, védekezni ellenük pedig szinte lehetetlen.
A zöld vándorpoloska nagy tömegben lepi el a növényeket – elsősorban a paradicsom, a paprika, az uborka és a zöldbab terméseit teszik foltossá, és egyben íztelenné szívogatásukkal.
Ezen kívül az ázsiai márványospoloska is támadja a kerteket, előszeretettel „fogyasztva" az alma, a körte és az őszibarack gyümölcsét, amelyek ennek következtében a deformálódnak, elszíneződnek, élvezeti értékük jelentősen csökken.
Az enyhe téli időjárás miatt a poloskák könnyen áttelelnek, a nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. Természetes ellenségük nincs, a megelőző védekezés lehet hatásos: ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek a poloska sem tud elszaporodni 
– hangsúlyozzák a szakemberek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsa szerint a kertekben a levéltetvek elleni védekezésre használt, szintetikus piretroid hatóanyagú rovarölő szerekkel lehet az első egyedek megjelenésétől védekezni, ezt azonban nehezíti, hogy a termésérés, a szedés időszakában is tömegesen jelen vannak a poloskák.
Különböző módszereket is javasolnak a zöldségek és a gyümölcsök megóvására, a poloskák gyérítésére – a kiskertekben a paradicsom,
paprika mellé szappanos vízzel megtöltött sárga tálak kihelyezésével érdemes próbálkozni, mert a sárga szín sok más rovar mellett a poloskákat is vonzza. A paradicsom megvédhető, ha sűrű szövésű anyagból készült zsákokat kötöznek a gazdák a növényre.
A módszer előnye, hogy költségkímélő, és akkor is alkalmazható, ha már megjelentek a kertben a poloskák. Az ágyások fölé is kerülhet sűrű szövésű szúnyoghálóból készített házszerű építmény – a kártevők ezen nem tudnak átjutni a terméshez.
Egyesek csalogatnak, mások riasztanak
Vannak gazdák, akik a csalogató növényekben látják a megoldást – a megvédendő növények köré néhány szál búzát ültetve állítólag elterelhető a poloskák nagy része, a teljes érésben levő szemek a kalászban vonzzák a kártevőket, így aztán könnyű a begyűjtésük. Csalinövényként lehet még próbálkozni koriander ültetésével, de a csalán is hatásos lehet.
Mások inkább a riasztónövényekre esküsznek, ezért mentával, bazsalikommal, fokhagymával ölelik körbe a paradicsomot és paprikát a kertben.