Hatások és ráhatások címmel szervezett V4 kulturális konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a kétnapos online rendezvényen a négy ország kulturális életének kormányzati vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat a pandémia által előidézett helyzetről és a kultúra szerepéről a járványkezelésben. A V4 együttműködés elnöke, Magyarország a járvány alatt a kultúra területén is több olyan intézkedést hozott, ami példát teremthet a nemzetközi szakmai partnereknek a járvány utáni élet újraindításához.

15 magyar intézmény vett részt a konferencián

A kulturális élet szereplőinek kettős felelőssége volt, egyrészt a lelki egyensúly megtartásában, helyreállításában volt szerepük, másrészt az élet újraindításának motorjai voltak.
Magyar részről mintegy 15 intézmény vett részt a szakmai fórumon. A konferencia megmutatta, hogy a kultúra kellően kreatív ahhoz, hogy ebben a számára rendkívül nehéz időszakban is erősen hatással van a társadalmi jelenségekre, és jelentős szerepet játszhat a járvány utáni élet újraindításában.

Ötleteltek és tanácsokat osztottak meg egymással

A V4 tagországok is csupa kreatív ötlettel álltak elő, a kulturális élet szereplői olyan dolgokat találtak ki, amelyek akkor is az életünk részei lesznek, amikor már nem lesz járvány. Számos színháznak saját televíziós stábja, kamerái vannak, online streameléssel tudja közvetíteni előadásait, a múzeumokban például soha nem látott műtárgyak kerültek elő, amelyeket 3D szkenneléssel online múzeumpedagógiai órákon mutattak be. Nagyon izgalmas újdonságok jelentek meg.
A december 1-jén és 2-án zajlott konferencián a négy kultuszminiszter beszámolt arról, hogy az egyes országokban milyen lépéseket tett az állam a kulturális élet szereplőinek megmentésére.

Eredményes volt a konferencia

A konferencia egyik eredménye az volt, hogy találtak olyan projekteket, új kezdeményezéseket, amelyek részben kényszerből születtek a járvány miatt, azonban megtarthatóak és a járvány időszakán kívül is jól hasznosíthatóak.

 

Kép: pixabay.com