Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk a kritériumokat! Milyen a jó iskolatáska elsősöknek ? Elsőre nyilván – a gyerek szerint – a napi aktuális mesehős vagy éppen mindenkinél erősebb szuperember képét felmutató. Persze neki természetes, hogy ez a legfontosabb. De szülőként legyél felelős választó és kicsit járd körbe, mire érdemes figyelni. Mutatjuk a legfontosabb tízet!

Válasszuk a hagyományos, két vállon viselhető modellt!

Gyermekeink egészsége szempontjából fontos, hogy a hagyományos, két vállon viselhető iskolatáskát válasszunk, amelyekből már szerencsére rengeteg divatos kivitel található! A teher egyenlő módon oszlik meg a két váll között, így nem okoz ferde tartást, gerincferdülést.

A hátrész kialakítása kövesse a gerinc vonalát!

Táskavásárláskor az iskolás gyerek mindenképpen próbálja fel a táskát! Figyeljünk arra, hogy a hátrész kövesse a gerincoszlop vonalát. Ez azért fontos, hogy a megpakolt táska viselete se okozzon görnyedt testtartást. Az ergobag iskolatáskák nemcsak ergonomikus kialakítása miatt kiválló választás, de állítható a háttámlája.

 Legyen a vállpánt széles, párnázott és állítható!

Olyan táskát válasszunk, amelyiknek széles a vállpántja, ez ugyanis nagyobb felületen osztja el a terhet. Mindig úgy állítsuk be a táskát, hogy annak alja a derékvonal felett kb. egy arasznyira legyen.

Ne legyen nehéz már üres állapotban!

A jó iskolatáskák jó tartásúak és könnyűek. A tanszerek és tankönyvek jelentős tömeget jelentenek, fontos, hogy ezt a súlyt minél kevésbé növelje a táska üres tömege. Egy 2004. évi miniszteri rendelet szerint az alsó osztályokban az egy napra szükséges tankönyvek súlya nem haladhatja meg a 3 kg-t. Ehhez adódik még az iskolatáska üres tömege is, ami kedvező esetben 1-1,5 kg-nál nem több.

A kialakítása legyen strapabíró!

Egy iskolatáskát általában nem egy évre veszünk. Ezért fontos, hogy az alakját, a sarkait (főleg az alján) műanyag védőelemek erősítsék. Ez utóbbi a táska földre állítását is segíti, megakadályozva a könnyű felborulást.

Belső rekeszek a rendért!

Bepakoláskor, de az iskolában előpakoláskor is nagy segítség, ha a gyermek a tankönyveit, füzeteit külön belső rekeszekbe tudja rendszerezni.  Persze ettől a rend még átválthat rendetlenségbe, tudjuk!

Külső zseb az italnak!

Ezzel megóvjuk, hogy elázzanak a tanszerek. De a kis zsebbe akár egy alma, egy mandarin vagy egy banán is könnyedén elfér.

Biztonság az utakon!

A kiválasztott táskán vásárlás előtt nézzük meg, hogy van-e fényvisszaverő csík vagy macskaszem! A téli hónapokban korán fog már sötétedni, így ez elengedhetetlen

Eső és hó elleni védelem

A táskát vízállóság szempontjából is vizsgáljuk meg! Fontos, hogy a teteje jól záródjon, ne vezesse be sem hátul, sem oldalt a vizet a táska belsejébe.  Jó szolgálatot tehet az esővédő fólia.

Nyerje el a gyerkőc tetszését!

Az iskolatáska több éven keresztül gyermekünk mindennapi viselete lesz, ezért fontos, hogy szeresse azt. Olyan színt és olyan grafikát válasszunk, ami nem fog egy év alatt kimenni a divatból, és ami segíti gyermekünket is abban, hogy szeresse az iskolát!