Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amellett, hogy nem éppen szemrevalóak, a töredezett, lemezesen hámló körmök akár komolyabb egészségügyi panaszokra is felhívhatják a figyelmünket.

Gyakran nedves a kezünk

A gyenge, lemezes töredezésre hajlamos körmök gyakran fordulnak elő az olyan szakmában dolgozóknál, akiknek a nap folyamán többször érintkezik vízzel a kezük – például fodrászoknál, takarítóknál, kézi autómosóknál. A körmöknek nem tesz jót a folyamatos áztatás, és a meleg, nedves környezet, ilyenkor ugyanis magukba szívják a nedvességet, felpuhulnak, így sokkal hajlamosabbak lesznek a különféle sérülésekre. A vízzel való érintkezés után alaposan szárítsuk meg a kezünket és kenjük be hidratáló kézkrémmel, ami pótolja az elvesztett nedvességet.

Túlzásba vittük a körömreszelést

Nemcsak az extra nedvesség, hanem a körmök kiszáradása is okozhat töredezést. Ennek leggyakoribb oka a körömreszelés, ami hamar kiszárítja a körmöket, ráadásul ha nem megfelelő technikával végezzük, akár mi magunk is okozhatjuk a körömlemezeinek szétválását. A száraz köröm a puhához hasonlóan sokkal sérülékenyebb, így egy kis behatás is látványos beszakadást okozhat. A körömreszelővel csak a körmök végét reszeljük át, mindig egy irányba haladva, ne oda-vissza húzogassuk az eszközt. A köröm tetejét pedig ne reszeljük, mert azzal csak felsértjük a legfelső, védő réteget. A manikűrözés utolsó lépéseként kenjük be erre a célra szánt olajjal a körmöket, ami pótolja a reszelés során elvesztett nedvességet.

Sok vegyszert használunk

A szappanban, fertőtlenítő gélekben, mosó- és tisztítószerekben, de a körömlakklemosókban is rengeteg olyan összetevő található, ami kiszárítja és meggyengíti a körmöket, ezek rendszeres használatakor tehát érdemes külön figyelmet fordítani a körmök ápolására. A kézápoló termékek között keressük a hipoallergén, illetve a természetes összetevőket tartalmazó változatokat, amelyek kevésbé terhelik meg a bőrt és a körmöket. 

Nem vigyáztunk rájuk

Nem is gondolnánk, mennyi traumának tesszük ki a körmeinket nap mint nap: lekapargatjuk róluk a körömlakkot, rágcsáljuk őket, belekapunk valamibe vagy épp az alumínium dobozok, konzervek nyitófüle alá szorítjuk be őket. Ezek mind-mind felsérthetik a köröm felületét, ami miatt akár nem túl esztétikus, lemezes hámlás is kialakulhat a körmökön. 

Hiánybetegséggel küzdünk

Számos vitamin és ásványi anyag hiánya először a körmeinken érhető tetten, ilyen például a kalcium, a vas, a B- és D-vitamin, valamint a biotin. Ezeket tápláló zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és tejtermékek, valamint teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünknek. Időszakosan pótolhatjuk is a hiányzó mikrotápanyagokat, ám ha kiegyensúlyozott étrend mellett is visszatérő probléma a körömtöredezés, érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert könnyen lehet, hogy valamilyen felszívódási zavar áll a háttérben.

Rendetlenkedik a pajzsmirigyünk

A hirtelen súlyváltozás és az állandó fáradtság mellett a körmök lemezes töredezettsége is a pajzsmirigyzavarok vezető tünete között szerepel. A pajzsmirigy rendellenes működése ugyanis lassítja a körömnövekedést, ezáltal a körömszövet elöregedik, szárazzá és sérülésre hajlamossá válik. A problémára a pajzsmirigyhormonok vizsgálata deríthet fényt.