Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Télen jóval nagyobb szükségünk van vitaminra, mint az év többi évszakában. Mégis, a természet furcsa játéka folytán, ilyenkor áll a legkevesebb zöldség és gyümölcs a rendelkezésünkre. Azonban egyáltalán nem kell lemondanod a természetes úton nyert vitaminokról és ásványi anyagokról ilyenkor sem. Mutatunk pár alternatívát, amit vitaminok szedése helyett ehetsz.

Mandarin

Ez a Dél-Kínából származó gyümölcs a narancsnál kisebb, íze édesebb, héját könnyebb hámozni. Vitamintartalom tekintetében a citrom és a narancs mögött, a harmadik helyet foglalja el. Héjából hideg sajtolással olajat nyernek ki, ami segít az álmatlanság leküzdésében, enyhíti a bél, az epe és a gyomor panaszait.

Brokkoli

A brokkoli egy igazi tápanyagbomba. Nagyon sok rostot, A-, B-, C- vitamint, folsavat, kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz. Ezen kívül még akkor is fogyaszthatod, ha fogyókúrázni szeretnél, hiszen alacsony a kalóriatartalma, a rosttartalma miatt viszont gyors telítettség érzést ad.

Cékla

A cékla dúskál antioxidánsokban, melyek védik a sejteket a külső szabad gyökök támadásaitól, így például a ráktól is. Rengeteg vasat, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagokat tartalmaz, emellett bőségesen ellát téged vitaminokkal is. Elkészítési formái végtelenek.

Sárgarépa

A sárgarépa az immunrendszer csodafegyvere. Nem csoda, hiszen nagyon sok vitamin és ásványi anyag található benne, ráadásul állítólag még fütyülni is szebben tudunk, ha eleget fogyasztunk belőle. A benne található szelén és béta-karotin támogatja a szervezet védekező rendszerét. Igen gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne.

Narancs

Nagyon egészséges a reggelente elfogyasztott, frissen facsart gyümölcs leve. Arcunk üdébb, hajunk fényesebb lesz. Azon kívül, hogy erősíti az immunrendszert, még a bőr oxigénellátását is javítja. Ha két hétnél tovább tároljuk, jelentősen csökken a C-vitamin-tartalma. Kevesen tudják, hogy gazdag antioxidánsokban, ezért rákmegelőző hatású.

 

Képek: pixabay.com