Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ha eddig nem pályáztál ingyen napelemre, most megteheted!

Hosszú előkészületet, egyeztetést és várakozást követően 2021. december 6-án, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyével nyílt meg az a napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat, amelyben 100 százalékos támogatást szerezhetnek az alacsony jövedelmű háztartások a kiválasztott beruházásra. – írja az alternativenergia.hu. A programot regionális bontásban valósítják meg, az első ütem utolsó csoportja február 3-án zárult le.

Megemelték az összeget 

Miután óriási érdeklődési hullám alakult ki, az első szakasz végidőpontjait némiképp kitolták, az ütem térségtől függően 2022 januárjában vagy februárjában zárult le. Ezt követően a pontrendszer eltörlése mellett arról is döntöttek, hogy megemelik a pályázat keretösszegét, illetve hogy az utolsó három fordulóját összevonják – így a program végül csak kétütemes lesz, a második, nagy szakaszban ugyanakkor nem csökkentették az elérhető forrásokat. Jelen állás szerint a pályázattal 45 ezer háztartást terveznek támogatni.

Nem tudni még, hogy melyik pályázó mennyi pénzt fog kapni

Noha az első ütem hónapokkal ezelőtt lezárult, és már márciusban elkezdték kiküldeni a megfelelésre vonatkozó értesítőket, azt még továbbra sem tudni, hogy melyik pályázó mennyi pénzt kap majd. A Technológiai és Ipari Minisztérium szerint ennek oka az, hogy a programba elképesztő mennyiségű, több mint 40 ezer kérelem érkezett, a pályázatok kiértékelése, valamint a hiánypótlás feldolgozása és ellenőrzése pedig még mindig tart.

Mindenki fog kapni támogatást, aki jogosult arra – hogy pontosan mennyit, az még kérdéses. A támogatás következő fordulójára még hónapokat kell várni, a szakasz régiótól függően 2022 szeptemberében vagy októberében fog megnyílni.