Ez a téli védőital. Az átlagosnál hidegebb időjárás miatt fokozottan ügyelni kell a biztonságos munkavégzésre, a téli körülményekből fakadó egészségi ártalmak megelőzésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról tájékoztat oldalán, hogy a tartósan alacsony hőmérséklet megnöveli a kültéri munkavégzés kockázatait.

A szabadban dolgozókat – lehetőleg fűtött helyiségben eltölthető pihenőidő és meleg tea biztosításával kötelesek védeni munkáltatóik.

A hideg munkakörnyezet kedvezőtlen hatásai miatt elsősorban a szabadban végzett fizikai munka – páldául fakitermelés, építőipari kivitelezés, útépítés, -burkolás, -tisztítás, szemétszállítás – során kell különös gondot fordítani a munkavállalók védelmére.

Ilyenkor is jár a pihenő

Jogszabály alapján hidegnek minősülő munkahelyeken munkaszervezéssel kell biztosítani az óránként öt-tíz perces – szélsőségesen hideg időjárás esetén akár hosszabb – pihenőidő beiktatását. A pihenőidőt a munkavállalóknak a környezethez képest, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen kell eltölteniük.