Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Jövőre már Győrben is utazhatunk elektromos buszokkal

Sopron, 2021. július 16. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelõs államtitkára a Zöld busz demonstrációs mintaprojekt soproni állomásának sajtótájékoztatóján 2021. július 16-án. Az államtitkár bejelentette: a következõ tíz évre 36 milliárd forintot különített el a kormány zöld buszok vásárlásának és üzemeltetésének támogatására. MTI/Filep István

Tizenhárom elektromos busz érkezik Győrbe. A Volánbusz száz környezetbarát jármű beszerzésére és a töltésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítésére nyert támogatást, ennek köszönhetően pedig a társaság üzemeltetheti majd az egyik legnagyobb, alternatív meghajtású autóbuszokból álló flottát Közép-Európában. 

Közleményükben azt írják, hogy az e-buszokkal sokkal kényelmesebb az utazás, zajterhelésük alacsonyabb hagyományos társaiknál, károsanyag-kibocsátásuk pedig gyakorlatilag nincs. Győrön kívül Budapestre, Székesfehérvárra, Zalaegerszegre, Egerbe, Szolnokra és Szegedre érkeznek majd a szólókocsik, amelyek várhatóan 2022 első negyedévében állnak forgalomba. 

A Zöld Busz Program egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a Volánbusz az érintett városok legidősebb, elavult környezetvédelmi besorolású motorokkal szerelt autóbuszait ne hagyományos, dízelüzemű járművekre, hanem korszerű, a jövő technológiáját képviselő zöldautóbuszokra cserélhesse. Dr. Pafféri Zoltán a Volánbusz elnök-vezérigazgatója kiemelte: a vállalat biztonságos és kényelmes szolgáltatása a zöldbuszok érkezésével a fenntarthatóság irányába halad, ezzel pedig még vonzóbb alternatívát kínál az egyéni közlekedéssel szemben nagyvárosainkban, valamint a főváros vonzáskörzetében. Hozzátette: a 100 e-busz 5071 tonnányi szén-dioxid-megtakarítást jelent évente a legnagyobb környezeti ártalomnak kitett városokban és a budapesti agglomerációban.