Összegezték a szezonális ellenőrzés tapasztalatait. Befejeződött a közelmúltban az Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt, teljes élelmiszerláncra kiterjedő idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, amelyet a Nébih  irányításával a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeztek.

Széleskörű ellenőrzés

Az ellenőrzés kiterjedt a turisztikai szempontból frekventált helyeken, rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményekre, mozgóboltokra, a büfékocsik és mozgó vendéglátók tevékenységére, az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetésére, a zöldség-gyümölcs, illetve a borászati termékek és alkoholos italok forgalmazására.

4702 ellenőrzést végeztek országosan.

455 élelmiszer előállító helyen, 2054 a kereskedelemben és 2193 vendéglátóhelyen zajlott.

85 figyelmeztetés

Az ellenőrzések során 85 esetben figyelmeztettek, 376 alkalommal pedig bírságot is szabtak ki a szakemberek összesen több mint 32,8 millió forint összegben, illetve 43 élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására volt szükség.

Az elmúlt évhez viszonyítva csökkent a termékek minőségére vonatkozó hibák aránya.

A tavalyinál több mulasztást tártak fel a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével kapcsolatban.  A vizsgálat alá vont élelmiszerek esetében legtöbbször megállapított hiba idén is a lejárt termékek forgalmazása volt.