Évekkel, évtizedekkel ezelőtt rendkívül népszerűek voltak, de még ma is sokan választják a last minute utazásokat: azt a kikapcsolódási formát, amikor az utolsó pillanatban (általában 1-2 héttel az indulás előtt) foglalhatod le az utazásodat, mindezt a listaárhoz képest jóval olcsóbban. Van, aki szereti, más óva int tőle… de vajon lehet ezt jól csinálni?

Mi az, hogy last minute?

A last minute utazások egyik legfontosabb sajátossága az ár: rugalmasságodért cserébe szinte fillérekért juthatsz hozzá egyiptomi, ciprusi, görögországi vagy épp horvátországi utazásokhoz. A legnagyobb hátrány viszont épp ebből a tényből fakad: az utolsó pillanatig ki kell várnod, sőt, kockáztatnod is kell, hiszen közel sem biztos, hogy azt az utazást (és oda) kínálják fel neked, amire titokban mindig is vágytál. Lehet, hogy Horvátországba mész, de hiába szerettél volna a déli részre utazni, ha a last minute utazás az északira szól.

Te döntesz, te kockáztatsz, az utazási iroda ugyanis a megmaradt csomagjait próbálja olcsón, a veszteségeit csökkentve kiszórni. Vagyis mind a ketten abból főztök, ami van, és ha ezzel meg tudsz békélni, akkor az egy jó kiindulási pont. Az ultra last minute-ket, amikor 1-2 nappal indulás előtt foglalhatsz, viszont csak az igazán profiknak ajánljuk!

A kedvezmény mértéke utazási irodánként és desztinációként (sőt, csomagonként is) eltér. Akkor kezdik el értékesíteni az utazási irodák, amikor a teljes áron kínált utakból marad némi szabad férőhely.

Persze rémtörténeteket is hall az ember szép számmal; arról, hogy az utazási iroda megpattan a pénzzel; hogy nem azt vagy olyan minőségű szolgáltatást kap a vásárló, mint azt várta; netán otthagyják valamelyik reptéren, és az álomútból horrorsztori kerekedik. A last minute utakkal valójában ugyanaz a helyzet, mint szinte bármivel az életben: egy kis odafigyeléssel és felkészüléssel jelentősen csökkentheted a kockázatokat. Tehát: nagyon sok függ tőled, és attól, hogy hol húzod meg a határt.

Lássuk a legfontosabb tudnivalókat és tippeket!

Ezekre figyelj, mielőtt egyáltalán gondolkodni kezdenél a konkrétumokon:

  • A last minute nyaralásoknál nincs pénzvisszatérítés, ha mégsem jó neked a kiválasztott dátum. Csak akkor gondolkodj last minute nyaraláson, ha tényleg meg tudod oldani a „szabadulásodat” a hétköznapi életedből.
  • Ne feledkezz meg a személyazonosságodat igazoló okmányokról. Igen, valahova elég a személyi igazolvány (például Horvátország), máshova viszont útlevél kell, és mindkét esetben fontos, hogy az okmányoknak érvényesnek kell lenniük. Egyiptom, Tunézia vagy hasonlóan egzotikus úti cél esetében ráadásul arra is figyelned kell, hogy az útleveled érvényességi ideje nem lehet kevesebb 6 hónapnál; egyes országokba pedig csak vízummal léphetsz be. Tehát marad bőven teendő indulás előtt, ha ilyen desztinációt választasz.
  • Nézz alaposan utána a kiválasztott utazási irodá(k)nak. Megbízható közvetítőt válassz; olyat, amelyik évek a piacon van, és ami nem a botrányokról híres. Szerencsére a Magyarország.hu oldalon megnézheted, hogy az adott irodát eltiltotta-e a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal korábban a tevékenységétől. Árulkodó jel, ha igen.
  • Tartalékolj. Hiába olcsó a last minute utazás, attól még felléphetnek nem várt kiadások.

Látod, hogy elég csak pár apró hiba, például az útlevél érvényessége, és máris elbukhatod a teljes last minute utazást.

Tudnivalók a last minute utazás KIVÁLASZTÁSAKOR

Mielőtt lefoglalnál egy last minute utazást, ezekre figyelj:

  • Sose felejtsd el összehasonlítani a különböző csomagokat és azok tartalmát. Nem mindig a legolcsóbb ajánlat a legjobb; és az is előfordulhat, hogy az, ami kezdetben olcsónak tűnik, valójában olyan extra költségeket tartalmazhat (például autóbérlés), amivel a legdrágább ajánlattá silányulhat.
  • Ehhez kapcsolódik még: mindig olvasd el az apróbetűs részt!
  • Járj utána alaposan az úti céloknak; az internet világában szerencsére ez nem lehetetlen vállalkozás (Google Maps, Google Street View, Tripadvisor és egyéb). Tudj meg mindent a városról, a közlekedésről, a látnivalókról és a hitelről.
  • Kalkulálj. Szűk keresztmetszet lehet például az, ha oltás kell az adott desztinációhoz, de annak nincs elég ideje, hogy kifejtse a hatását (például egy hónappal indulás előtt kellene beadni).
  • Szabj meg egy minimumot. Csak azért, hogy utazhass, nyaralhass végre, ne menj bele bármilyen (leginkább kétes minőségű) ajánlatba. Csak azért ne menj el valahova, mert olcsó, hiszen akkor minden elköltött pénz valójában 100%-ban pénzkidobás.

A legfontosabb tanácsunk az, hogy mindig légy alapos, és hogy kutass… bár ideális esetben már a kiválasztáskor van némi elképzelésed, és nem ér meglepetésként, hogy „jé, ez egy tengerparti falu”, pedig te jellegzetesen skandináv városokba vágytál…

És persze fogadd el már a böngészés előtt, hogy ilyenkor valójában kockáztatsz, és előfordulhat az is, hogy nem kapsz végül olyan lehetőséget az élettől (utazási irodától), mint vártad.

Tudnivalók INDULÁS ELŐTT

… ha már megvan az úti cél, és ha már lefoglaltad a last minute nyaralásodat.

Figyelj arra, hogy a csomagolás és az utasbiztosítás megkötése (a konkrét élmények ismeretében) legyen az utolsó, amivel vársz, de ezeket se hagyd az indulás előtti éjszakára.

Last minute nyaralás utasbiztosítás nélkül? Ne hagyd, hogy a kikapcsolódásból horrorsztori legyen!

Ha pedig már megkötötted utasbiztosítást, ne felejtsd otthon!

Jól látod: ezekkel az a baj, hogy az ember nagyon nehezen tud rájuk felkészülni, és bárkivel megtörténhet. Márpedig egy külföldi orvosi ellátás költsége akár a pihenésre szánt keretösszeget is meghaladhatja (függően attól, hol veszed azt igénybe), és nagyon el tudja ám rontani a kikapcsolódást az, amikor a horrorkiadásokon kattog az ember agya, miközben még élvezhetné a napsütést és a tengerpartot.