Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Látják a fényt az alagút végén a magyar munkavállalók

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még sosem bíztak ennyire abban, hogy könnyen találnak maguknak új munkát, ha szükség lenne rá.

Ez derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös felméréséből. Erről egy mérőszám, az úgynevezett munkaerőpiaci stabilitási index tanúskodik. Ez 2021 utolsó negyedévében 71 pont volt, ami 1-2 ponttal több, mint 2020 és 2019 azonos időszakában. A kutatásban kiérnek arra is, hogy a válaszadók 34 százaléka könnyen, 19 százaléka pedig nagyon könnyen találna új, a képzettségének megfelelő munkát, ha valamiért elveszíteni állását. 

A jelentés szerint egyre kevesebben tartanak attól, hogy megkapják felmondólevelüket. Az optimizmust a szakemberek egy részindexből olvasták ki, amely a 2020 végén regisztrált 86 pontról tavaly év végére már 88-ra emelkedett, ugyanakkor a járvány előtti időszakban mért 94 ponttól még elmarad.

Azok aránya viszont, akik ugyanannyi pénzért többet is dolgoznának az előző év azonos időszakában mért 53 százalékról mostanra 42 százalékra zuhant. Ugyanakkor egy év alatt nem változott azok aránya, akik hajlandóak lennének nehezebb munkát ugyanannyi pénzért is elvégezni (46 százalék), illetve fél órával többet utazni az adott munkahelyre (66 százalék).

De mit is jelentenek ezek a számok? A biztosító a közvéleménykutatóval közösen még 2014-ben alkotta meg az indexet, amely 1.200 fő személyes megkérdezésén alapul. A minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet.