Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sok magyar szót lehet majd hallani déli szomszédunknál.

Az egyik hazai szállásportál felmérése szerint a megkérdezett magyarok kétharmada tervez nyaralást Horvátországban az idén. Az idén megtett aktív foglalások száma közel ötszöröse a tavalyi év hasonló időszakában beérkezetteknek, igaz egyelőre 23 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben ugyanekkor. A foglalási érték ugyanakkor több, mint ötszöröse a 2021-es szintnek és 2019-hez képest is 1 százalékkal nőtt.

A foglalási darabszám és értékváltozás közötti különbség oka leginkább abban keresendő, hogy megugrott a magasabb kategóriás szállások iránti igény, és persze az áremelkedés is növeli a foglalási értéket.

A magyarok legkedveltebb úticélja az Isztriai-félsziget, Dalmácia-Split régió és a Kvarner-öböl, a legtöbben augusztusban, illetve júliusban utaznak és általában 5-7 éjszakát töltenek ott. A Horvátországba indulók mintegy fele apartmant, 18 százalékuk 4-5 csillagos hotelt keres. Ugyancsak népszerűek még a 2-3 csillagos hotelek (16,2 százalék) és a panziók-vendégházak (15,5 százalék). A többség ellátást nélkül kéri a szállást, harmaduk félpanziót, 15 százalékuk pedig csak reggelit választ. A teljes ellátást csak a vendégek 6 százaléka igényli.