Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Meddig gyengül még a forint? Megoldást nyújt a kamatemelés?

Az elmúlt két napban mindenki kapkodta a fejét, szinte óráról-órár döntötte meg az újabb és újabb negatív rekordokat a forint az euróval és a dolláral szemben. Jogosan merül fel mindenkiben a kérdés, ennek hol a vége? 

Kedden az első negatív pont az volt, hogy a magyar fizetőeszköz 405-forint feletti szintre gyengült az euróval szemben, majd aztán szerdára a tendencia felgyorsult és délután már egy euróért 416 forint feletti összeget is konstatáltak. A dollárral szemben sem volt jobb a helyzet, ott délután már 410 forint feletti szinten állt a fizetőeszközünk. Végül aztán délután jött az MNB alelnöke és megtörte a gyengülét. 

Jön az alapkamatemelés, kicsit rendeződött a helyzet

Szerdán késő délután Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt közöölte, hogy csütörtökön az egyhetes betét kamatának megemelésével határozottan reagál az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzetre az MNB, amely növeli az inflációs kockázatokat és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. 

A mai kamatemelés ígéretének bejelentésével estére kicsit rendeződött a helyzet, a forint az euróval szemben már a 410-es szint alá ment. 

A két napja tartó nagy forintgyengülésre a Pénzügyminisztérium is reagált. A Minisztérium a Telex kérdéseire, azt közölte: 

„A háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában. A háborús inflációnak csak a béke tud véget vetni. A kormány ezért szorgalmazza a béke rendezését és az Európának ártó újabb brüsszeli szankciók elkerülését.”

Mit old meg a kamatemelés? Lesz újra 400 alatt az euró? 

A mai alapkamatemelés vélhetően rendezi valamelyest a helyzetet, több pénzügyi szakértő szerint azonban ezek az intézkedések csak ideig-óráig nyújthatnak megoldást, látva azt hogy a múlt heti 185 bázispontos emeléssel is csak pár napig tudták stabilizálni a forintot. Ennek alapján elképzelhető hogy a forint továbbra is a 400-as szinten áll majd az euróval szemben. 

9:20 – FRISSÍTÉS! 

Ma reggel megérkezett a bejelentés! A múlt hetinél 200 bázisponttal magasabb, 9,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet csütörtöki aukciójára a Magyar Nemzeti Bank. 

A kamat meghirdetése után a forint néhány percre erősödött a főbb devizákkal szemben, de tíz percen belül visszaállt a reggeli árfolyamszintre: az euró 408,2 forint, a dollár 399,9 a svájci frank 412,5 forint közelében forgott.