A karácsony elengedhetetlen kelléke a feldíszített fenyőfa. Jó esetben, egészen vízkeresztig, azaz január 6-ig díszíti az otthonokat. Persze látunk a hulladékgyűjtő mellett már szilveszterkor, de márciusban is egy egy megfáradt fácskát. Sőt, tovább megyünk. Élő vagy mű? Ki mire esküszik? Az illatra, tradícióra vagy a ne vágjunk ki fát elméletre. 

„Etikus-e az, ha 1-2 hét kedvéért egy kivágott fenyőfát veszünk?”

A műfenyő sokáig természetbarát alternatívának tűnhetett, de. Sokak szerint nincs olyan finom illata, és sokak szerint nem is olyan szép, mint az élő társai. Többnyire PVC-ből készül. Tehát…  

A szakemberek szerint minimum 20-25 évig kéne használni a műfenyőt ahhoz, hogy környezetbarát termékként gondolhassunk rá. 

A megoldás!

A földlabdás vagy dézsás fenyő. Minden szempontból ideális.  Persze nem hátrány, ha az ünnepek után van hová ültetned. A gyökeres fenyő általában maximum 1-1,5 méter magas, és az egyszerűbb életben tartás miatt érdemes is kisebb példányt választani. Nem szabad egyből a vásárlás után a meleg, fűtött szobába bevinni. Hagyd a szabadban, de védd a széltől. Locsold az ünnepek alatt. 

Szoktasd vissza

A melegből előbb hűvös, de védett helyen tartandó a fenyő, majd szintén szélvédett helyre kerülhet a szabadba. Fontos, hogy a kiültetés már fagymentes időben, a föld kiengedése után történjen. 

Így aztán egy idő után igazi kis fenyő „erdőd” lehet. Szép és ez valóban természetvédő és gondoskodó megoldás.