Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Minden harmadik magyar autópálya-matricát külföldi járműre veszik

Visszatértek Magyarországra a külföldi utazók, akik lelkiismeretesen vásárolják a különböző úthasználati jogosultságokat. Ennek is köszönhető, hogy június 30-ig csaknem 7,8 millió e-matrica kelt el mintegy 63 milliárd forint értékben, ami 6 százalékkal haladja meg a járvány előtti, 2019-es szintet – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Az országos vignettából 570 ezer éves, több mint 1 millió havi és mintegy 4 millió heti (10 napos) talált gazdára, megyei matricából pedig 2,2 milliót vásároltak az utazók. Nagyjából minden harmadik pályamatricát külföldi járműre vették a közlekedők.

Mindegyik matricatípus jól fogyott, de a legnagyobb, 38 százalékos növekedést a külföldiek körében legkedveltebb heti vignettánál figyelték meg. Az éves matricákból mintegy 20 százalékkal, a haviból pedig 24 százalékkal kelt el több, mint tavaly ilyenkor. 

A külföldi honosságú járműre vásárolt e-matricákból a legtöbbet német (568 ezer), román (555 ezer) és osztrák (333 ezer) felségjelzésű járműre vették az utazók június végéig. A megyei matricák közül továbbra is a Pest, a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes a legnépszerűbb.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com