A superfood kifejezés nem újdonság, viszont kellőképpen elcsépelt szó.
Már az 1915-ös kiadású Oxford szótárban is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre”. Egy másik szótárban a kifejezésre a “egy szuper tápanyag dús élelmiszer, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal és/vagy fitonutriensekkel” leírást adják.
Tehát ha superfood, akkor biztos, hogy valami nagyon egészséges ételről beszélünk . A ’90-es évek végén indult be igazán a superfood őrület, amikor a superfood kifejezéssel egy cikk jelent meg az amerikai Nature Nutrition magazinban.
Mi vajon miért nem használjuk ezt a kifejezést? Mivel a superfood szó használata mögött nincs jogi szabályozás, számos cég korlátozás nélkül kezdte el használni, ami odáig fajult, hogy rengeteg termékre és alapanyagra jelentették ki, hogy „szuperétel”. Így a rengeteg visszaélés miatt 2007-ben az EU betiltotta a szó használatát
A clean eating képviselői előszeretettel hajolnak meg a szuperételek előtt, amik koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, így tökéletesen egészségesek. Ezek azonban csupán olyan alapanyagok lehetnek, amelyek elismerten és kimagaslóan egészséges tápanyagtartalommal rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásuk kimutatottan jól hat a közérzetre és a betegségek megelőzésére és kezelésére, de ez mellett sem lehet büntetlenül egészségtelenül táplálkozni.
A szuperételek sem csodaszerek, csak segítenek megőrizni egészségünk védelmét. Na de mik ezek pontosan?
Zöldségek:
– cékla, édesburgonya, sütőtök (Magas az antioxidáns, béta karotin tartalmuk, erősítik az immunrendszert.)
– brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, fodros kel, lilakáposzta (Remek E, B, K-vitamin, kalcium, kálium források, magas az antioxidáns tartalmuk, rákellenesek, serkentik a bélműködést.)
– bab, zöldbab, zöldborsó, csicseriborsó, vöröslencse, mungo bab (Magas a B-vitamin tartalmuk, segítik a bél működését, stabilizálják a vércukor – koleszterinszintet.)
Bogyók:
– kékáfonya, szeder, acaí-bogyó, meggy, ribizli, goji-bogyó, vörös szőlő, cseresznye, olíva (Gazdag antioxidánsokban, rákellenes, szívbetegségeket megelőznek, szépítik a bőrt.)
Magvak:
– chia-mag, lenmag, mák, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, mogyoró, kakóbab (Omega zsírsavakban gazdagok, tartalmaznak fehérjét, káliumot, szelént, rostokat tartalmaznak)
Gyümölcsök:
– alma, citrom, zöldcitrom, grépfrút, mandarin, gránátalma, kiwi (Magas a C-vitamin tartalmuk, hatásosak megfázás ellen, méregtelenítésre)
– avokádó (Nagyon magas kálium, E vitamin, antioxidáns, folsav, rost tartalma. Rákellenes, serkenti az idegrendszert)
Halak:
– vadlazac, makréla, szardínia (Gazdag Omega3 zsírsavakban)
Csírák :
– lucernacsíra, retekcsíra, búzacsíra, babcsíra, borsócsíra, brokkoli csíra, búzacsíra (Gazdag esszenciális aminosavakban, gyulladásellenesek, segítik az emésztést)
Fűszerek:
– Fahéj, kurkuma, fokhagyma, gyömbér, zöld tea
Algák (moszatok):
– kelp, wakame, kék-zöld alga (Magas az ásványi- és nyomelem tartalmuk (különösen jód és kálium) továbbá, B, C, E vitaminokban gazdag)
Nyers méz (Rengeteg vitamint és ásványi anyagok tartalmaz, gyógyítja a megfázást, növeli az antioxidánsok termelődését a vérben)
Aki tehát az egészség megőrzésén aktívan munkálkodik, biztosan előnyben részesíti ezeket a szuper ételeket!