Az ára csak másodlagos
A péktermékek árát több tényező befolyásolja minden évben: ezek közül kiemelten fontos az alapanyagok ára, különös tekintettel a lisztre. Az energiaárak; a logisztikai költségek szintén befolyásolják egy péktermék végleges árát. Amikor ezek megemelkednek, akkor értelemszerűen nő az előállítási költség, ezzel együtt a végtermék is drágul.
Idén folyton drágul a liszt
Augusztusban már harmadszor emelik a liszt árát a gabonaárak emelkedése miatt. Emellett az energia ára is jelentősen, mintegy másfélszeresére emelkedett. Valamint 80 forinttal drágult a gázolaj. Ennek ellenére a péktermék vásárlási kedv nem csökken, sőt leginkább a drágább, ámde jobb minőségű kenyeret, péksüteményt veszik az emberek.
„Egyre inkább a minőségi szempontok szerint választunk péktermékeket, és nem az ára alapján.”
– mondta a Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
A vásárlók egyre kevésbé árérzékenyek, sőt, inkább az egészséges, minőségi termékeket keresik, amiért hajlandók magasabb árat is fizetni. Jó példák erre a kis kézműves pékségek is, amelyek hagyományos kovászos technológiát alkalmaznak, és az átlagostól magasabb áron értékesítik termékeiket.