A rendszeres sportolás révén köztudottan egészségesebb életre számíthatunk, az utóbbi időkben pedig egyre több tanulmány látott napvilágot a mozgás potenciális rákellenes hatásáról is.
Míg a kutatások már régóta összefüggésbe hozták a rendszeres testmozgást a rák kockázatának csökkenésével, a legújabb tanulmányok azt vizsgálják, hogy a sportolás miként akadályozhatja meg a rák kialakulását.

Ezek közé tartoznak azok a felfedezések, amelyek szerint a testmozgás fokozza a rákgyilkos T-sejtek aktivitását, megakadályozza a májrák kialakulását a kísérleti egerekben, és olyan fehérjék termelését indukálja a vázizomzatban, amelyek lassítják a tumorok növekedését, továbbá azt is kimutatták, hogy a testmozgás nemcsak a rák megelőzésében segíthet, hanem a szervezet rosszindulatú daganatok elleni küzdelmében is.

A Newcastle-i Egyetem tudósai kifejezetten a testmozgás és a bélrák kapcsolatát vizsgálták – a kutatásban összesen tizenhat, 50 és 80 év közötti alany vett részt, akik mindannyian a bélrák kockázati tényezőivel rendelkeztek, például inaktív életmódot folytattak vagy túlsúlyosak voltak.

Először vérmintát vettek, majd az alanyoknak egy 30 perces, mérsékelt intenzitású szobakerékpározást kellett végezniük, ezt követően másodszorra is levették a vérmintájukat, amit összehasonlítottak a kontrollcsoportéval.

A vérminták elemzése azt mutatta, hogy a közvetlenül az edzés után vett vérmintákban az interleukin-6 (IL-6) nevű rákellenes fehérje szintje emelkedett. A tudósok a laboratóriumban vastagbélrákos sejteket vetettek alá a vérmintáknak, és 48 órán keresztül figyelték, hogyan hatnak a sejtek növekedésére – a vizsgálat figyelemre méltó eredményeket hozott.

A közvetlenül az edzés után gyűjtött minták ugyanis hatékonyabban lassították a rákos sejtek növekedését, valamint azt is megállapították, hogy ezek a minták csökkentették a DNS-károsodást, ami arra utal, hogy a testmozgás elősegítheti a sejteken belüli stabilitást.

Következő lépéseik során a tudósok azt tervezik, hogy megvizsgálják, hogyan csökkenti a sportolás a DNS roncsolódását, és pontosan milyen típusú testmozgás lehet a leghatékonyabb a rák megelőzésében.