Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mutatjuk, mire kell odafigyelni a tűzifa vásárlása előtt

A szomszédunkban zajló háború és az elszálló energiaárak miatt egyre nagyobb a kereslet a tűzifa iránt. Ezzel párhuzamban megnövekedhet a visszaélések száma is, ezért vásárlás előtt nem árt alaposan tájékozódni, hol szerezzük be a tüzelőt hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Évente több millió tonna tűzifa kerül forgalomba, amely a hazai erdőkből és egyéb fás területekről származik. Az erdőgazdálkodók és földhasználók folyamatosan azon dolgoznak, hogy kielégítsék az igényeket, mindig vannak azonban olyanok, akik tisztességtelen eszközökhöz nyúlnak a gyors meggazdagodás jegyében. A Nébih ellenőrök az elmúlt négy évben csaknem 240 kamionnyi illegálisam forgalomba hozott fát foglaltak le. A szakemberek rendszeresen töröltetnek jogszerűtlen hirdetéseket is, és együttműködnek a honlapok üzemeltetőivel, hogy már a feladás előtt kiszűrjék a csalókat. Emellett fontos, hogy a vásárlók is odafigyeljenek bizonyos dolgokra, hogy ne érje őket kár. A tudnivalókat a Nébih tizenöt pontban foglalta össze.

 1. Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik.
 2. A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
 3. Ha hirdetés alapján vásárol, ellenőrizze, szerepel-e benne az EUTR azonosító. E nélkül érdemes más eladót keresni.
 4. Ha van EUTR azonosító, ellenőrizze a számot a Nébih honlapján.
 5. Ellenőrizze a telefonszámot a Nébih fekete listáján.
 6. Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át! 
 7. Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát! 
 8. Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
 9. Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett sem önnek, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni!
 10. Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utaljon.
 11. Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
 12. Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
 13. Ha frissen kitermelt faanyagot vásárol igyekezzen minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk.
 14. Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
 15.  Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, és írja meg panaszát a Nébih-nek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tematikus weboldalán a jogszerűtlen hirdetések adatai, illetve a jogsértők listája is megtalálható, de lekérdezhető a kereskedő technikai azonosító száma is (EUTR).