Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Ne dobd ki, hasznosítsd újra a zöldséget!

Bár az elmúlt években néhány százalékkal csökkent, még mindig átlagosan 65 kg élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban fejenként. A Nébih a pénztárcánk szempontjából számszerűsítette is ezt az elsőre felfoghatatlannak tűnő mennyiséget: több mint 600 millió adag élelmiszer, ami több mint félmillió ember teljes körű éves élelmezését fedezné. A veszteség pénzben kifejezett értéke több mint 170 milliárd forint, vagyis fejenként 18 000 forint.

Hogyan lehet újrahasznosítani a már fonnyadt zöldségeket? Íme néhány tipp:

1. Készíts fűszerolajat!

Ha frissek a fűszernövények és még viszonylag magas a nedvességtartalmuk, jobb, ha felmelegítjük az olajjal együtt, hogy megakadályozzuk az esetleges penészgombák, baktériumok szaporodását. Ehhez zúzzuk meg vagy törjük össze a friss fűszernövényeket, hogy minél jobban kijöjjön az ízük. Keverjük össze olajjal és addig hevítsük egy serpenyőben, amíg nem bugyborékol. Körülbelül öt percig hagyjuk ebben az állapotban, de arra figyeljünk, hogy ne forraljuk túl. Ezután hűtsük le teljesen, és szűrjük le a fűszernövényeket sűrű szövésű ruhával vagy finom szitával. Az így kapott olajat tiszta, légmentesen lezárt edényben tárolhatjuk a hűtőben.

A friss fűszernövényekkel vagy fokhagymával készült olajokat viszont hűtőben tartsuk, és néhány héten belül használjuk fel! Ha akkora adagot készítettünk, amit nem biztos, hogy ennyi idő alatt fel tudunk használni, adagoljuk jégkockatartókba és fagyasszuk le, így több hónapig is biztonságosan elállnak. Ha így tartósítjuk, a legjobb íz érdekében hagyjuk, hogy a kockák kicsit kiengedjenek a főzés előtt.

Fűszerezésre számos növényt használhatunk, így például rozmaringot, szegfűszeget, bazsalikomot, oregánót, fokhagymát, zsályát, kakukkfüvet, borsot, chilit, tárkonyt vagy koriandert.

2. Készíts fűszersót!

A fűszernövényeket keverjük össze a sóval, szárítsuk, majd tároljuk légmentesen lezárt edényben. Aprítsuk például a hagymát, fokhagymát finomra. Keverjük össze a sóval, egyenlő arányban, tehát egy evőkanál fokhagymához egy evőkanál sót adjunk. A keveréket száríthatjuk akár az ablakpárkányon, akár a sütőben. Ha mással próbálkozunk, ugyanez legyen a kiindulás. Aprított, őrölt bazsalikommal, oregánóval is kiegészíthetjük a keveréket, még színesebbé is tehetik azt.

Az egyszerű jódozott só remekül használható erre a célra, de a rózsaszín himalájai sóval kész kis kulináris remekművet hozhatunk létre.

A sóval tehát kreatívan é-s hasznosan tartósíthatjuk zöldségeinket is!