Az alvás minősége az egész életed minőségére hat. Mégis sokan vannak, akik egyszerűen nem tudnak elaludni, vagy többször is felébrednek éjszaka. Vannak olyan dolgok, amiket lefekvés előtt már nem szabadna tenni. Cikkünkben néhány olyan tippet hoztunk, ami elősegítik a pihentető alvást.

 

Ne olvass ilyenkor híreket

A hírek mostanában inkább szorongást keltenek, így jobb, ha nem este foglalkozol velük. Az információkat jobb reggel vagy ebédszünetben beszerezni, így még napközben feldolgozod az esetleges izgalmakat, és nem fogsz álmatlanul forgolódni tőlük.

Kapcsold ki az elektronikus eszközöket

Egyre több bizonyíték van rá, hogy az elektronikus eszközök kék fénye felboríthatja a természetes alvási ritmust. Az ébrenlétre hangolja az agyat, és akadályozza az alvást segítő melatonin hormon termelődését. Épp ezért érdemes lefekvés előtt kikapcsolni a kütyüket, és a lakás világítását is hangulatvilágításra cserélni, vagy legalábbis tompítani.

Ne dolgozz az ágyban

Akkor se az ágyban végezd a munkád, ha épp home office-ban dolgozol. Az agyadnak azt az információt kell átadnod, hogy az ágy csak alvásra való. A munkát inkább a lakás más részeire tartogasd.

Szellőztess lefekvés előtt

Több tanulmányban is arra az eredményre jutottak, hogy az alvászavarok több formája is összefügg a magasabb testhőmérséklettel. Ha lehűtöd a szobát, azzal segítesz a testednek is lehűlni, és jobban tudsz aludni, ráadásul kisebb az esély arra is, hogy az éjszaka közepén felébredünk.

 

Képek: napfenyesfesztival.hu, femina.hu, hazipatika.hu