A neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Pincészetének 2018-as Mátyás Cuvée-je lettek a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt Magyar Bor Nagydíj 2021 nyertesei.

Hatodik alkalommal rendezték meg a versenyt

A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér és vörös borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt Super 12 válogatásukat. A listára felkerült tételekből a szakmai szervezet tagjai egy fehér és egy vörös bort választottak ki a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseiként.

Tokaj, Villány és Szekszárd az élvonalban

A 2021-es Super 12 listákon ezúttal 12 anyaországi és 2 határon túli borvidék (Ménes, Szerémség) képviselteti magát: a legtöbb borral Tokaj és Villány (4-4), valamint Szekszárd (3). A borok között 16 a fajtabor és 8 a házasítás. A termelők összesen 17 szőlőfajtát dolgoztak fel ezeknek az elkészítéséhez, közülük a legtöbbször használtak a cabernet franc (8), a merlot (6), a furmint (5) és a syrah (4) voltak.

Sokan most kerültek a versenyen elsőként

A 24 bor között 3-3 olyan fehér, illetve vörös van, amelyeknek a termelője első alkalommal képviselteti magát a Super 12 listán. A Magyar Bor Nagydíj történetében első alkalommal kerül az elismerés Neszmélybe, ugyanakkor Villány már a harmadik első helyezést gyűjti be. A díjak ünnepélyes átadására Debrecenben kerül sor, amikor a rendezvény megtartására a járványügyi helyzet alakulása lehetőséget ad.

 

Kép: pixabay.com