Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Sok a szén-monoxid mérgezés megyénkben

Tavaly 7186 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, több mint nyolcvanan életüket vesztették, és több mint húszan haltak meg szén-monoxid-mérgezés miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

2021-ben több mint 125 ezer négyzetméternyi otthon égett le. A lakástüzekben 86 ember vesztette életét, csak decemberben 14-en. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588-an szereztek kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A legtöbb, tragédiával végződő lakástűz Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint Budapesten volt.

A tavaly keletkezett lakástüzek eloltásához 6500 munkaórára volt szükség, összesen 14 087 tűzoltóautót riasztottak ilyen esethez. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, illetve a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz.

Sok esetben jelzett a szén-monoxid érzékelő is

Évről évre több ingatlanban van szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Tavaly több mint ezer alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleztek. Ezzel a gyors reagálással 43 ember életét sikerült megmenteni. 

Megyénkben sok ilyen eset volt 

A gyilkos gáz miatt mérgezést 261-en szenvedtek, 21-en életüket vesztették. A legtöbben Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megyében. A legsúlyosabb eset 2021 júniusában történt, amikor egy négytagú család vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben Budapest VI. kerületében.