Idén januárban Gregory J. Leonard csillagász egy különleges üstökösre figyelt fel, amelyet C/2021 A1 (Leonardnak) neveztek el. A kométa a számítások alapján várhatóan december 12-e környékén szorosan megközelíti a Földet, addigra pedig a fényessége olyan szintet érhet el, hogy már szabad szemmel is követhetjük, ha elég tiszta lesz az ég.

Nem mindennapi esemény

Az üstökös nagyjából 70 ezer évvel ezelőtt járt utoljára a Naprendszer belső térségeiben, ezért az érkezése mindenképp különleges eseménynek számít. Ha minden körülmény megfelelő lesz a megfigyelésre, akkor egy szép, kecses csóvát lehet majd látni az égbolton, amely valószínűleg az érkezést követő napokban is kitart majd.

Mozgása nyomon követhető egy honlapon

December közepéhez közeledve az üstökös fényessége folyamatosan erősödik, először távcsővel, majd később már szabad szemmel is látható lesz. December első felében még a hajnali keleti égen is láthatjuk, ám ekkor már megjelenik az alkonyi égen is, utána pedig szép lassan áttér a déli féltekére. Az üstökös aktuális helyzete a The Sky Live oldalon követhető.

 

Kép: skíatnightmagazine.com