Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Tarol a madárinfluenza! Már több mint 1,5 millió baromfit kellett elpusztítani Magyarországon

Hatalmas károkat okozott a madárinfluenza Magyarországon. Az Agrárszektor információi szerint idén már több mint 1,5 millió baromfit kellett leölni, amely óriási szám, ám még így is elmarad a 2020-as 4,7 millióhoz képest.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közölte, a járvány tavaszi kitörésekor a házityúkállományban volt a legnagyobb a pusztítás, ősszel pedig kacsák esetében kellett drasztikus intézkedéseket alkalmazni. Azok az érintett gazdák, akik megfelelnek a feltételeknek, kártalanítást kapnak. Eddig csak a tavaszi felszámolások után járó pénz érkezett meg a számlájukra, ami összességében meghaladta az 1 milliárd 373 millió forintot. A NÉBIH ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a teljes tavalyi kártérítés megközelítette a 14 milliárd forintot.

A hatóság közleménye kitért arra is, hogy számtalan országban lépett életbe korlátozás a madárinfluenza vírusának megjelenése miatt a magyar baromfitermékekre vonatkozóan, az Európai Unió országaiban ugyanakkor csak a korlátozás alá eső területekről származó állatok termékei esetében van kiszállítási tilalom. 

Ukrajna, Hongkong, Japán, az Oroszországi Föderáció, Szingapúr és Vietnám a korlátozással érintett megyék teljes területéről, Dél- Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Kína, Izrael, Kuvait, Marokkó, Omán, Szaúd-Arábia, Szudán, valamint Tajvan pedig Magyarország teljes területéről tiltotta meg a baromfihús és egyéb termékek beszállítását, tudatta a NÉBIH.