Kezdőlap GYŐR Győr - Kultúra

Múltidéző karácsonyi jelenetek a Kovács Margit iskolában

A Kovács Margit iskola 1981-ben nyitotta meg kapuit, így ebben a tanévben ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A jubileumi évben számos programmal készül az iskola, a karácsony közeledtével pedig, Múltidéző karácsonyi jeleneteket bemutató plakátokat állítottak ki az iskola bejáratánál található vitrinekbe. A plakátokon látható fotók az elmúlt évek betlehemi faházaiból adnak ízelítőt. 

Betlehemi jelenet

A járványhelyzet miatt az iskola nem fogadhat külsős látogatókat, ezért úgy gondolták, hogy ők viszik ki a várakozókhoz a karácsonyváró hangulatot a tanulók alkotásával. 
A bejárat melletti üveges részben betlehemi városrészletet, templomi belsőt, Heródes palotáját idéző díszletek közt jelennek meg a Szent Család, a három királyok, a pásztorok, a városlakók csodás szobrai, melyek tehetséges, kreatív diákok alkotásai. Az alkotás irányítója, szervezője Pusztai Csaba művésztanár.

A szülői váró enteriőrébe karácsonyi ajándéktárgyakat helyeztek, melyeket művészeti középiskolás diákok készítettek az adventi jótékonysági vásárokra. Az alkotások megvásárolhatóak az Önkormányzat Jótékonysági faházában, a Széchenyi téren.
Az üvegablakokon betekintve pillantást vethetnek az iskola kiállítóterében felállított karácsonyfára is, ami mellett Buklits Márta 12. évfolyamos diákuk által készített gyönyörűséges szentkép látható.

Az adventi kiállítás bárki megtekintheti, érdemes akár sötétedés után érkezni, ugyanis a karácsonyi égősorok hangulatosabbá teszik az alkotásokat.

Adventi faház a Széchenyi téren

Az Iparművészeti középiskola a Győri Adventben évről évre megörvendezteti a városlakókat és a látogatókat egy faház betlehemes jelenettel való berendezésével a belvárosi, Széchenyi téri vásári forgatagban. Évről-évre más-más környezetben megálmodott karácsonyi jelenetet alkotnak meg a tanulók Pusztai Csaba művésztanár vezetésével, így bepillanthattak már az érdeklődők századelős polgári család nappalijába, vagy (úgy, mint ebben az évben) egy parasztház szobájába, de láthattak már a Szent Családdal templomi jelenetet, a falu szélén téli játékokat játszó gyerekeket is.