Idén kevesebben jelentkeztek egyetemre, mint a korábbi években, viszont akik felsőoktatásban kívánnak tanulni, sokkal több lehetőségből tudnak választani, mint az elmúlt években.

A fővárosban és Pécsett indult a legtöbb új képzés az idén a felsőoktatásban: a legtöbb új szakot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen választhatták a felvételizők – nyilatkozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A 2021-es jelentkezési időszakban hat új szak is indult. Ilyen az állattenyésztő mérnöki, a rendészeti, az ápolás és betegellátás, az interdiszciplináris családtudomány, a kiterjesztett hatáskörű ápoló, valamint a rekreáció és életmód is, emellett az egészségügy terén is bővítéseket terveznek.

Rövidebb idő alatt kellene lépni

Jancsik András, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) oktatási rektorhelyettese szerint ha olyan szakot szeretnének indítani, amely még nem létezik Magyarországon, vagyis nincs megnevezve a vonatkozó kormányrendeletben, akkor két-három évig is tarthat az eljárás. Ez túl hosszú idő, pláne, hogy az új szakokon végzett hallgatók csak évek múlva jelennek meg a munkaerőpiacon.

Az igényekre való gyorsabb reagáláshoz szükség lenne a jogi keretek rugalmasabbá tételére – mondta a rektorhelyettes.

 

Kép: ujszo.hu