A bazsarózsa, vagy más néven pünkösdi rózsa egy kedvelt kerti dísznövényünk. Május vége felé nyíló gyönyörű virágai a fehértől a rózsaszín minden árnyalatán át a vörösig előfordulnak. 

Virágainak nemcsak színe, hanem alakja is igen változatos, találunk egyszerű, félig vagy teljesen telt szirmúakat. Virágzásának ideje mintegy két vagy három hétig tart, virágai a hajtások végén egyesével állnak. A bolygatást nem kedveli, ezért több éven keresztül ugyanazon helyen hagyva is megfelelően képes fejlődni.

Metszeni vagy nem metszeni?

Jellemző rá, hogy virágzása végeztével levelei még jó ideig zöldek maradnak, így az őszi lombelhalásig élénkzöld színű lombjával még díszíti kertjeinket. Nemcsak díszítőértéke, hanem a tápanyagok raktározása miatt is szüksége van zöld tömegére, ezért a leveleket virágzás után soha ne vágjuk le. Amennyiben lombja egy kicsit szétterülő, érdemes azokat inkább összekötni. Az évelő, lágyszárú pünkösdi rózsát pár ujjnyira, vagy 1-2 cm-re szokták visszavágni a talaj felett, amint a lombjuk ősszel megsárgult. A lágyszárú pünkösdi rózsával ellentétben, a cserjés bazsarózsa a legtöbb esetben nem igényel metszést, azokról elegendő évente az elszáradt, esetlegesen megbetegedett részek lemetszése.  

Lombeltávolítás

A bazsarózsának nem sok károsítója van, de virágait a tavaszi időszakban a botrítisz, főleg csapadékos, nedves időjárás esetében károsíthatja. Levelein és virágain egyaránt a kladospóriumos betegség rendszeresen megjelenhet, és jelentős károkat okozhat. A virágok csészelevelei sárgulnak, majd rajtuk vörösbarna foltok mutatják a kórokozó fertőzését. A beteg virágok torzulása, kinyílásának elmaradása szintén a tünetek közé tartozik. A nyári időszakban a leveleken nagyméretű szabálytalan alakú, sárguló, majd barnás-bordó színű foltok jelennek meg. A kórokozó telelése a fertőzött lombon és növénymaradványokon lehetséges. Ez azt jelenti, hogy növényvédelmi szempontból is nagy jelentősége van az ősszel elvégzett lombeltávolításnak.