Egyre többen fogunk fával fűteni, legalábbis ezt mutatja a tapasztalat. A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifa beszerzéssel kapcsolatban. 

A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifa vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket. Ebben számottevő segítséget nyújt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala.

Nő a fakitermelés, emelkedik az ellenőrzések száma

A hazai erdőkből és egyéb fás területekről évente több millió köbméter tűzifa kerül forgalomba. Míg az erdőgazdálkodók és a földhasználók a növekvő igények kiszolgálásán dolgoznak, addig a Nébih EUTR ellenőrei nyomon követik a faanyag mozgását, ellenőrzik a fatermékek forgalomba hozatalát, feldolgozását és kereskedelmét, mert csak jogszerű kitermeléssel  biztosítható hosszú távon a lakossági igények kielégítése.

Az elmúlt négy évben csaknem 240 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát koboztak el. Rendszeresen töröltetnek jogszerűtlen tűzifa hirdetéseket, de egyre szorosabban összedolgoznak a portálok üzemeltetőivel is, hogy a csalókat már a hirdetés feladása előtt kiszűrjék. 

Neked is nagy a felelősséged, hogy ne verjenek át!

Csak néhány figyelmeztető tanács, még akkor is, ha néha a „könyöködön jön” már ki.  

  • Vásárolj ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik.
  • A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak.
  • Ha hirdetés alapján vásárolsz, ellenőrizd, szerepel-e benne az EUTR azonosító. E nélkül érdemes más eladót keresni.
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyél át! 
  • Lerakodás előtt alaposan nézd meg a kiszállított fát! 
  • Soha ne utalj előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!

    (fotó: pexels)