Te szereted vagy soha nem hordanál? Nézzünk egy csöppnyi kalaptörténelmet. Hogy mióta viseljük e különleges fejfedőt? Párszáz éve. Az ókorból általában praktikus fejfedőket ismerünk. Ez alól volt egy kivétel. Ez pedig a sisak. Hiszen ez a védelem mellett a katonák férfiasságot is jelképezte.  

A nőknek sokáig nem is volt szükségük fejfedőre, mert nem mutatkozhattak nyilvánosan. Annál nagyobb gondot fordítottak a frizurájukra. 

A mai kalapok őse a középkorban bukkant fel, előbb hatalmas kettős szarv formájában – ez volt a felszarvazott nők kora – ezt követte a várúrnőstílus: a hosszú, hegyes cukorsüveg, amelyről fátyol csüngött le, a hovatartozást jelző hosszúságig.

Földig érő dukált a dámáknak

A polgárasszonyok kalapja derékig érő fátylas volt, a nemeseké sarokig érő uszályosan földre terülő.  A francia forradalom előtt divatba jöttek a pásztoridillek, és ezzel együtt a kecses pásztorlány-kalapok. 

Egy jól eltalált kalap feldobja az öltözékedet, stílusossá tesz.

Az sem lehet véletlen, hogy a legtöbb hivatalos királyi összejövetelre – akár egy lóverseny vagy koktélparti – kötelező a viselete.

Ötlet az arcformádhoz

Ha ovális arcod van, akkor  szinte minden jól fog állni! Kivételt képeznek a merevített fazonok, amelyek hosszúkásak, felfelé emelkednek, ezek ugyanis előnytelenül megnyújtják az arcod. 

Ha a kerek arcúak közé tartozol, jól állnak a magasított, (pl. a western fazonú kalapok), vagy azok is, amelyek szélesebbek. A lényeg, hogy optikailag valamilyen irányba megnyújtsd a fejformádat.

Ha szögletes arcod,  akkor a szív alakúak közé tartozol. nektek szinte minden nagyon előnyös. De! Kerüld a túl nagykarimájú kalapokat

Széles, szögletes archoz inkább hátravetve hord a kalapod, ne húzd a homlokodba ezzel is hosszíthatod az arcodat. Ha erőteljes vonásokkal, széles állkapoccsal, arccsontozattal rendelkezel, akkor igazi nagy karimás nőies kalapokkal finomíthatod az összképet. Neked feltehetően nagyon jól áll a széles, vagy a lelógó karimájú kalap. 

Ne habozz! Kezdj el próbálgatni!
Ráadásul véd a napsütés és a hőguta ellen is!

(fotó: sapkakalap.hu)