Székesfehérvár nyáron is kedvelt úticél lehet azoknak, akik az aktív kikapcsolódást választják.

A Királyok és Szentek kiállítást mindenképp érdemes megnézni Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum csodálatos felújított rendházában. Nem véletlen: több mint tíz ország közel 700 felbecsülhetetlen értékű Árpád-kori kincsét mutatja be a tárlat egy helyen. Magyarország meghatározó korai évszázadairól, az Árpád-korról ad képet a gyűjtemény, s az sem véletlen, hogy itt, a „Királyok városában”, az ország történelmi fővárosban kapott helyet ez az országos szinten is kiemelkedő kiállítás. A kiállítást 2022. augusztus 31-ig meghosszabbították. 

A Nemzeti Emlékhelyen István király bazilikájának romjai felett képet kaphat a látogató a magyarság történelmének jelentős időszakáról. A mauzóleumban István király szentté avatásakor készült kőkoporsója és Aba Novák Vilmos falfestményei köszöntik a szemlélődőt. 38 magyar királyt koronáztak itt, 15 uralkodónk talált itt örök nyughelyet. Itt tartották az országgyűléseket, itt volt a királyi trón, itt őrizték az ország kincstárát és a koronázási ékszereket is. A fehérváriak féltve őrzött emlékei után egy másik nagyszabású, ámde már nem sokáig látható „szelet” következett a magyar történelemből.
Fontos alkotmányos történelmi momentumot, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját ünnepli 2022-ben Székesfehérvár, egykori koronázó királyi főváros. A  Nyiss Fehérvárra! Kedvezménykártya valódi kedvezményeket nyújt a szállóvendégeknek most már nem csak Székesfehérvár, de környékének legjobb helyszínein is. (Részletek a www.nyissfehervarra.hu oldalon.)

A Székesfehérvári Királyi Napok (2022. augusztus 12-21.) zenei és hagyományőrző programokkal, a Koronázási Ünnepi Játékokkal és a különleges sakkszínházi előadással várja a látogatókat, valamint augusztus 20-án tűzijáték és óriásbábok felvonulása lesz a fő attrakció. A legtöbb látogatót a város idén is a Királyi Napok idején várja. 

Fotó: Varga András

Számos helyi cukrász versengett az Emlékévhez kapcsolódó desszertversenyen a Királyi Desszert cím elnyeréséért. Sokakat megihletett a történelmi tematika: készült sütemény Magyar Misztérium, Fehérvár pecsétje, Gertrúdis, Nobilis lex, Ország-almás, 1222 Kcal… fantázianévvel, hogy csak néhányat említsünk az elkészült alkotások közül.
A nyertes, azaz a Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022. az Andreas Rex nevet viselő sütemény lett. A szedres mogyorós ízvilágú, „aranypecsétes” desszert a belvárosi cukrászdákban kapható.
Végh József, a Krém cukrászda mestercukrásza alkotásában olyan alapanyagokat használt, amelyek az Aranybulla korában is jelen voltak.
Linzertésztája mogyorós szedres, krémje is mogyorós, amely mellé otellós szeder-betét jár, valamint cukor korona szederrel és tetejébe egy Aranybulla marcipán pecsét. Ellenállhatatlan, érdemes hírét vinni az Óperenciás tengeren is túlra!

Az előző évek nagy sikere után az idei esztendőben újra tesz kisebb-nagyobb utakat a város emblematikus turistabusza.
A fehérvári Tourinform Iroda rendszeres időpontokban indítja városnéző túráit. Több ezer növényt telepített a város, és szinte minden megújult az emlékmű körül: újak a sétányok, pihenők, tűzrakóhelyek, a kilátóterasz, a pihenőterasz és az Árpád-lépcső is, amelynek játékosan cikkcakkos, különböző hosszúságú, egymástól eltolt fokai biztosítják, hogy látványa szabálytalannak, természetbe illőnek hasson. S nem utolsó sorban kilátópontként is remek hely, a városra és a Velencei-tóra, Velencei-hegységre, Vértesre is pazar kilátás nyílik.