A bejgli elmaradhatatlan kelléke az ünnepi asztalnak. Van, aki a nagyanyáink receptjét követi, más egy kicsit megbolondítja az ízeit és megint más, inkább megvásárolja. Mert az a tuti.
S persze lehet, hogy otthon szétreped, kevésbé édes vagy éppen túl cukrozott, de az együtt töltött időnél nincs értékesebb.
Egyszerűen, lépésről lépésre a tészta
- Az élesztőt a tejben felfuttatjuk.
- A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a sót, majd belemorzsoljuk a vajat.
- A tojást a sárgákkal és az élesztővel elkeverjük és hozzáadjuk a morzsához, és rugalmas tésztává gyúrjuk.
A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük.
Nézzük a tölteléket
- A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és felfőzzük.
- Amikor kész, félrehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a mákot, a mazsolát, a vaníliás cukrot, a lekvárt, a mézet és a reszelt citromhéját.
Töltés előtt teljesen kihűtjük.
Négy egyforma gombocot csinálj a tésztából, nyújtsd ki, de ne túl vékonyra. Tedd bele a tölteléket és tekerd össze.
A tésztához
- 2 dkg friss élesztő
- 0.5 dl tej
- 50 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 25 dkg vaj
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
A töltelékhez:
1 dl tej
20 dkg cukor
40 dkg finomra darált mák
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 ek baracklekvár
(forrás: mindmegette.hu/fotó: illusztráció, pixabay)






