A bejgli elmaradhatatlan kelléke az ünnepi asztalnak. Van, aki a nagyanyáink receptjét követi, más egy kicsit megbolondítja az ízeit és megint más, inkább megvásárolja. Mert az a tuti.

S persze lehet, hogy otthon szétreped, kevésbé édes vagy éppen túl cukrozott, de az együtt töltött időnél nincs értékesebb.

Legyen az idei év az első – ha eddig még nem tetted volna – hogy otthon, közösen süssetek.

Egyszerűen, lépésről lépésre a tészta

  • Az élesztőt a tejben felfuttatjuk.
  • A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a sót, majd belemorzsoljuk a vajat.
  • A tojást a sárgákkal és az élesztővel elkeverjük és hozzáadjuk a morzsához, és rugalmas tésztává gyúrjuk.

A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük.

Nézzük a tölteléket

  • A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és felfőzzük.
  • Amikor kész, félrehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a mákot, a mazsolát, a vaníliás cukrot, a lekvárt, a mézet és a reszelt citromhéját.

Töltés előtt teljesen kihűtjük.

Négy egyforma gombocot csinálj a tésztából, nyújtsd ki, de ne túl vékonyra. Tedd bele a tölteléket és tekerd össze.

A rudakat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, húsvillával meglyuggatjuk őket, majd tojással lekenjük a tetejét. Másfél órát hagyjuk pihenni, majd újra lekenjük, és 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnána sütjük a mákos bejgliket.

A tésztához

  • 2 dkg friss élesztő
  • 0.5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája

A töltelékhez:

1 dl tej

20 dkg cukor

40 dkg finomra darált mák

5 dkg mazsola

1 csomag vaníliás cukor

2 ek baracklekvár

(forrás: mindmegette.hu/fotó: illusztráció, pixabay)