Operatív Törzs – A lazító intézkedések nem azt jelentik,hogy a járvány lezajlott

Koronavírus

Összefoglaltuk az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott legfontosabb híreket. 

Halmosi Zsolt országos kórházparancsnok ismertette, hogy a kórház-parancsnokok kerülnek a 200 főnél népesebb idős otthonokba is. Az országban ebből, 18 ilyen intézmény van, ebből 8 önkormányzati, 3 egyházi, 2 magánkézben van.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, továbbra is az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. A gócpontok még mindig az idős otthonok és a kórházakban azok az osztályok, ahol ápolnak koronavírusos betegeket.  Az országos tisztifőorvos elmondta, a járványgörbe kiegyenlítődni látszik, és hasonló az az új fertőzöttek száma napok óta. Felhívta a figyelmet, hogy ez nem azt jelenti, hogy a járvány lezajlott.

Budapest és Pest megyében 62 százalékon van a feltárt fertőzéseknek a száma, és a meghaltak aránya is ennyi ebben a régióban.

Az egészségügyi dolgozók oktatása is továbbra is zajlik, mivel már mintegy ezer ember van kórházban a fertőzés miatt.  Jelenleg 54-en  vannak  lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert alezredes ismertette, hogy hatályba lépett az a kormányrendelet, ami alapos indoknak minősíti a kijárási korlátozás esetén a tanulmányi kötelezettséget, így érettségizni is el lehet menni azoknak, akiknek erre jogosultsága van.

Elhangzott az is, hogy tíz ezer fölé nőtt a hatósági házi karanténok száma. A kijárási korlátozással kapcsolatban  ezer rendőri intézkedés volt, az elmúlt napon.  304-re nőtt a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő