Kormányinfó – Augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket megtartani

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a mai Kormányinfón arról beszélt, hogy a mostani a védekezés 50. napja. Ismertette a május 4-től lazítások jönnek a korlátozásokon. 

Gulyás Gergely elmondta, május 4-től a védekezés átlép a második szakaszba. Az idősek csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonukat, a 9-12 órás idősávban vásárolhatnak. Kötelező eltakarni az arcot zárt térben, és a 1,5 méteres távolságot be kell tartani.

Május végéig biztosan nem tér vissza az oktatás a tantermekbe, marad a digitális oktatás.

Marad az ingyenes parkolás az egész országban.  A rendezvénykorlátok is maradnak érvényben, augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket megtartani.

Gulyás Gergely elmondta, hogy május 4-től az éttermek, kávézók és szállodák teraszai kinyithatnak, és az üzletek korlátok nélkül lehetnek nyitva. A strandok, szabadtéri múzeumok kinyithatnak. A szolgáltatások korlátozások nélkül lehetnek nyitva. Az esküvő, temetés, szentmise a megfelelő védőtávolság mellett megtarthatóak. Elindul a  magánegészségügy is.

A kormány a megbetegedések és a halálozások adatait külön közli Budapestre és az ország többi területére  ezentúl.

Gulyás Gergely elmondta, felkészültek az érettségire. Ismertette, hogy a diákok 97 százaléka most kíván érettségizni.

Gulyás Gergely arról is beszélt, a közigazgatásban egyszerűsítések lesznek, azért, hogy kevesebb személyes kapcsolat legyen.

A Kormányinfón elhangzott, a belföldi turizmust a második félévben megpróbálják újraindítani. A kormány a turisták után megfizeti az idegenforgalmi adót, míg az embereknek azt nem kell megfizetnie. A SZÉP-kártyán lévő összegek emelése is segíti a belföldi turizmus újraindítását. Azt kérték, mindenki töltse Magyarországon a nyarat,  mivel ez biztonságos és ezzel is segítheti a hazai gazdaságot.

Május 3-a után nem lesz lehetősége egyedi lezárásokról dönteni. Elhangzott. az önkormányzatok jól éltek a hétvégi korlátozások jogával.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő