A pécsiek is Komáromban gyártott buszokkal járnak

BYD

Forgalomba állnak azok az elektromos buszok, amelyeket a komáromi BYD Electric Bus and Truck Hungary Kft. gyártott.

Pécs tavaly 1,7 milliárd forintért a Komáromi BYD Europe B.V.-től vásárolt elektromos buszokat. A tíz új buszt a napokban adták át Pécs tömegközlekedési szolgáltatójának, a Tüke Busz Zrt.-nek. A járművek a baranyai megyeszékhely első elektromos buszaiként kezdhetik meg működésüket.

Az öregebb dízelüzemű buszok leváltására szánt új járművek a BYD legkeresettebb, 12 méter hosszú, alacsonypadlós szériájába tartoznak. Az egy töltéssel maximálisan 300 kilométer megtételére képes buszok együttesen évi 900 ezer kilométert fognak megtenni, ami a Tüke Busz Zrt. járművei által egy év alatt megtett távolság 10 százalékát teszi ki. Az új buszok töltését lehetővé tevő töltési infrastruktúrát a kínai cég tervezte, és telepítette.

Salgótarjánban is a komáromi gyár elektromos busza rója az utcákat, amely a buszgyár első magyarországi megrendelése volt. A járműveket 2018-ban adták át a salgótarjáni önkormányzatnak. A nógrádi megyeszékhelyre szállított busz alacsonypadlós, 12,05 méter hosszú, kéttengelyes, háromajtós, elektromos meghajtású és egy feltöltéssel akár 250 kilométert képes megtenni. Összesen 85 utas szállítására képes.

A pécsi átadón megjelent és beszédet mondott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes, Páva Zsolt Pécs korábbi, és Péterffy Attila, a település jelenlegi polgármester, Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője, a gyártó cég képviseletében pedig Krenner László, a BYD Europe B.V., közép-kelet-európai értékesítési vezetője.

Ahogy a portál kiemeli: az új buszok akár 64 fő egyidejű utazását biztosítják, mozgáskorlátozottaknak és babakocsisoknak elérhető helyekkel is rendelkeznek. A város korábban 1,7 milliárd forintos támogatást nyert el a Fenntartható városi közlekedés fejlesztése és elővárosi vasúti elérhetőség javítása a kevésbé fejlett régiókban című pályázaton, ennek egyik fő eleme volt a 10 elektromos busz beszerzése.

A projekt részeként egy 600 négyzetméteres garázst is építettek, ahol tölteni lehet a buszokat. A járművek augusztus elejétől tesztüzemben közlekednek, ténylegesen ősszel állnak majd forgalomba.

Forrás: kemma.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó