A város múltját idézték a tatabányai Emlékhelyek Napja programjai

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idén is csatlakozott Tatabánya az Emlékhelyek Napja országos ismeretterjesztő sorozathoz. A Turul Emlékműnél megszervezett családi program sokakat vonzott a Kő-hegyre, ahol változatos programok várták az érdeklődőket.

Az Emlékhelyek Napja a magyar történelem és kultúra kiemelt fontosságú helyszíneire irányítja a figyelmet. A megyeszékhelyen a Kő-hegy csúcsán álló Turul Emlékműre, ahol tucatnyi izgalmas elfoglaltság várta az érkezőket. A programok nemzeti hagyományainkhoz, a város múltjához kapcsolódtak.

A Gerecse Kapuja előtt tartott megnyitón Szücsné Posztovics Ilona polgármester hangsúlyozta: kiváló lehetőséget nyújt Tatabányának a város fölé magasodó emlékhelye, a Turul Emlékmű. Hasznos lenne a térség turisztikai látnivalóit összekapcsolni, amelyhez a megyeközpont a Kő-hegy mellett a Tulipános Ház és a Bányászati és Ipari Skanzen kiállítóhelyével kötődhetne.

A Forgórózsa Népművészeti Központ műsora után nyitották meg a látogatóközpontban Szamódy Zsolt Olaf kiállítását. Az alkotó 1992 és 2007 között készült fotói a Turul Emlékműről mesélnek. Az újjászületés folyamata című sorozat egy része 1992-ben készült, amikor a szobrot felújították. Az itt bemutatott válogatásba a művész számára legkedvesebb fotók kerültek, amelyek nagy része eltér az általánostól. A nagy madár ezerféle arcát mutatja: szárnyaszegetten éppúgy láthatjuk, mint széttárt óriástollairól lelógó csillámló jégcsapokkal. A Tatabányán élő fotóművész fontosnak tartja a város jellegzetes létesítményeinek fotografálását. Évtizedek óta foglalkoztatja a Turul Emlékmű is, amely nemcsak a tatabányai embereknek, hanem az egész magyarságnak meghatározó erővel bíró szimbolikus szobra.

Számtalan interaktív ismeretterjesztő játék várta az érkezőket. A Tatabányai Múzeum Dobozba zárt történelem című, valamint ásatásos és ásványfelismerő játékai mellett népszerű volt az Ómagyar Hagyományőrzők jurta és íjászbemutatója is. A kosaras körhinta, a tucatnyi népi fajáték mellett a NépmesePont munkatársai kézműves foglalkozásokat tartottak.

Látványos volt a solymász bemutató, ahol Glavanovits Tamás röptette és mutatta be az ősmagyarok kedvelt vadászmadarait. Nagyváradi Szandra bábos árnyék meséi után Crespo Rodrigo hangbejátszása zengett a Turulnál, s regélt a Csodaszarvasról, majd táncházzal zárult a program.

Forrás: tatabanya.hu