Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy hátborzongató bejáratot fedeztek fel a régészek, amire csak a pokol kapujaként hivatkoznak. A bejáratról akkor szereztek tudomást, amikor egy ősi civilizáció istentiszteleti helyén végeztek ásatásokat 8 méter mélyen. A kutatás során eltemetett papokat, illetve sírokat is találtak.

A leletet egy mexikói templom alatt találták Mitlában, Oaxaca közelében. Itt húzódik a folyosók végtelen labirintusa, illetve az egykori cselszövések hálója.

A zapotec kultúra által gyakran használt labirintusról azt tartják, hogy a „felhőkereskedők” építménye volt. Az 1521-es spanyol hódítások vettetek véget a labirintusok használatának, mivel a zapotec kultúra templomként használta a földrészt. A spanyol telepesek átvették a területet és egy katolikus templomot emeltek az építmény tetejére, amelyet azóta feltártak, ezzel együtt pedig pár nyugtalanító lelet is napvilágot látott. 

Az egyik legfontosabb felfedezés az volt, miszerint a zapotec nép ezt a bejáratot a pokol kapujának tekintette, vagyis a holtak világához tartozó átjárónak, amelyhez a templom főoltárán keresztül lehetett bejutni. 

A Mexikói Nemzeti Történeti és Antropológiai Intézet csapatai geofizikai szkenneléssel térképezik fel az alagutakat, hogy kiderítsék, hol is van ez a bizonyos bejárat. Az intézethez a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem és az ARX Project is csatlakozik.