Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A biztonságos motorozásra hívja fel a figyelmet a rendőrség

A motoros szezon ugyan már javában tart, de a hétvége, a meleg időjárás és a fesztiválok megnövelik a motorok számát az utakon.

A motorosok védőruházat prioritást élvez a sérülések megelőzése, illetve súlyosságának csökkentése szempontjából. Kizárólag a becsatolt, megfelelő méretű, repedés- és balesetmentes bukósisak nyújthat kellő védelmet. Megfelelő szellőzésű, protektorokkal ellátott védőöltözet (hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág), valamint motoros csizma és kesztyű viselése is ajánlott. 

Motorozás közben a KRESZ szabályainak maradéktalan betartásán felül mindenki a saját tempójában közlekedjen. Előzéskor mindig legyen megfelelő mértékű sebességkülönbség, és közben minden esetben megfelelő oldaltávolságot kell tartani, hogy az előzendő jármű vezetője – egy esetleges kanyarodás esetén a visszapillantó tükrében – időben észrevehesse az előzési szándékot. – olvasható a police.hu oldalon. 

A motorosoknak a hirtelen fékezésre is fokozottan számítani kell. A helyes megválasztott követési távolság fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell szem előtt tartani, hanem a menekülő útvonalat kell keresni.

Nagyon fontos, hogy a motorkerékpár műszaki állapotára kellő figyelmet fordítson használója. Az akkumulátor, a világító eszközök, a gumiabroncsok, a fékbetétek, a fékfolyadék, a gyújtógyertya megfelelő állapota elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Azonban a jól felkészített motor és a rutinos motoros sem becsülheti le az időjárás hatásait sem. Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegről köztudott, hogy sokszor van szerepe a közlekedési balesetek bekövetkezésében. A járművezetők a forróságban általában kevésbé tudnak koncentrálni, nő a reakcióidő, a megszokottnál figyelmetlenebbek sok esetben türelmetlenebbek. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás. Ezt tovább nehezíti, hogy az esetlegesen előforduló nyári záporok, zivatarok, a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék a látási viszonyokat is korlátozza.

Motorozás közben, szükséges időközönként rövid pihenőt is érdemes tartani, ilyenkor pedig kellő mennyiségű folyadékot kell fogyasztani.