Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1992. január 3. Az első magyarországi szívátültetés időpontja. Hosszú út vezetett a sikerhez, a technika hiánya, a misztikus elképzelések mind hátráltatták a folyamatot. 

„Az emberi szív úgy élt a köztudatban, mint a lélek kifürkészhetetlen, lüktető székhelye, amelyhez hozzányúlni is szentségtörés.”

A korában orvostudomány pápájának számító, a hasi sebészetet megteremtő  Theodor Billroth fogalmazása szerint, "az a sebész, aki a szívhez nyúl, megérdemli kollégáinak megvetését". 

Szerencsére van, aki máshogy gondolta

1896-ban elvégeztek az első szívvarratot, a II. világháború alatt a sebesült katonák mellkasából repeszdarabokat és golyókat távolítottak el anélkül, hogy a betegek ebbe belehaltak volna. Ezek voltak a kezdeti lépések. S hogy mi adta a fő fejtörést? Az, hogy a keringés megszakítása agykárosodáshoz vezetett. Erre keresték a megoldást.  1964-ben James Hardy egy csimpánz szívét ültette be emberbe, aki 90 percig maradt életben. 

A világ első szívátültetését a dél-afrikai Christian Barnard hajtotta végre 1967. december 3-án: egy gyógyíthatatlan 53 éves szívbeteg férfi kapta meg egy autóbalesetben elhunyt fiatal lány szívét. A műtét szakmailag sikeres volt, a beteg azonban 18 nappal később tüdőgyulladásban meghalt.

Akkori leletek szerint a szervkilökődés ellen alkalmazott gyógyszeres kezelés lehetetlenné tette immunrendszere számára, hogy a betegséggel szemben védekezzen.

Hazai sikertörténet 

Magyarországon az első szívátültetést dr. Szabó Zoltán és csapata hajtotta végre a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján. Az előkészületek sok évet vettek igénybe. 1987-től készültek a nagy pillanatra. Tanulmányokat végeztek, gyakoroltak holtesteken, kutyákon. 
Riasztáskor rohantak a "vesés" orvosokkal, hogy a vese kivétele után mérjék, mennyi idő alatt sikerül lebonyolítani a nehéz feladatot.
Néhány óra alatt kellett kioperálni a donor szívét, eljuttatni a beültetés helyére, megállapítani a vércsoportot, előkészíteni a beteget. 
Az első riasztást 1991 novemberében kapták, de a műtétet lefújták, mert Szabó professzor a donorszívet nem tartotta elég egészségesnek.

Újra szólt a csipogó!

1992. január 3-án. Egy agysérülést szenvedett donor szíve vált elérhetővé. Az első szívátültetést a súlyos és többszörös szívbetegséggel született 28 éves Schwartz Sándoron végezték el. 

2007-ben hajtottak végre itthon először gyermeken szívátültetést. Ma már a betegek 90 százaléka éli túl a transzplantációt.