Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A Duna a demokráciáinkat is összeköti

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dunát ünnepelték Németországban, erősítve a folyó menti országok összetartozását. Ezen a győri Audi-iskola is részt vett. Közben az ulmi hajó egészen Pozsonyig jött le a folyón. 

A Nemzetközi Duna Ifjúsági Tábort kétévente rendezik meg Ulmban. A fiatalok Baden-Württembergből és Bajorországból, valamint dunai országokból érkeznek. Magyarországról a győri Audi-iskola vett részt a rendezvényen. A tábor mottója: "Mi vagyunk Európa". A találkozókon és workshopokon a 16–20 évesek beszéltek olyan témákról, mint a demokrácia valamint az élet hazájukban.
Régi hagyomány az ulmi emberek számára, hogy nyaranta az eredetileg fából készült szállítólemezek, amelyeket egyszeri használatra építettek az Ulmból Bécsbe vezető útra, hosszú hajóútra indulnak a Duna mentén. Bizonyos értelemben folytatják azt a hagyományt, amely a középkorban kezdődött az áruk szállításával Ulm szabad császári városából. A 18. században az uszályokhoz csatlakoztak az úgynevezett közönséges hajók, amelyek nemcsak fát és egyéb anyagokat szállítottak a Dunán, hanem kivándorlókat is, akik új életet alapítottak Magyarországon és Romániában.
Idén Pozsonyig jöttek lefelé a folyón. A svábok különleges ünnepként tekintenek hajós kirándulásaikra. A mottó szerint: "Lemegyünk a Dunán és barátokat keresünk."