Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Jó tanács a leendő egyetemistának: ha megvan az albérlet, azonnal csapjon le rá!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tévhit ellenére nem az egyetemi ponthatárhúzás után nő meg hirtelen a kereslet az albérletpiacon. Győri ingatlanközvetítőt kérdeztünk: Elkéstünk már az albérletkereséssel?

Már június végén elkezdték az albérletkeresést azok, akik jelenleg is a felsőoktatásban tanulnak, de albérletet váltanának, valamint azok az elsőévesek is, akik a tanulmányi eredményeik alapján szinte biztosak abban, hogy felveszik őket.

A legerősebb hatással a nyári albérletpiacra azonban a külföldi diákok vannak: ők már az elmúlt 3 hétben is jelentős aktivitást mutattak. A bérbeadási platformra újonnan regisztráló bérlakást keresők között a külföldiek aránya az általános 15 százalékhoz képest közel duplázódott és 27 százalékra ugrott – derül ki a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzéséből.

Takács Adél ingatlenközvetítő is megerősíti: Győrben sincs már idő várni, aki itt szeretnek albérletet találni, azoknak a következőket tanácsolja:

  • Ha a leendő egyetemista albérletet keres, jól teszi, ha a szülei is vele tartanak, ha ők vállalják a költségeket.
  • A szülők ne sértődjenek meg, ha a foglalkozásuk után érdeklődnek – ez nem bizalmatlanság, ma már szinte protokoll eljárás a főbérlő részéről.
  • Ha az ingatlan megtetszik, azonnal csapjanak le rá.
  • Ez azt is jelenti, hogy ki is kell fizetni, tehát egy hónap albérlet és két hónap kaucióval számoljanak.
  • Azt is fogadják el, hogy nem 10, hanem 12 hónapra kell szerződést kötni. Nem tanév, hanem év számít a főbérlőnek.
  • Van, aki közjegyzővel való kiköltözési szerződést is irattat, ez most 42.500 forint. Sokszor nem a főbérlőt terheli ez az összeg.
  • Ha az albérletbe értékes számítógépet visz valaki, érdemes arra biztosítást kötni.
  • Végül a számok: Győrben egy üres albérlet 130 ezer forintért (havonta) érhető el, de ha bútorozottat szeretne valaki, eleve 150 ezertől indul a licit; ha szépet és újat, akkor 200 ezer körül számoljon.