Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar mozik egy hete kezdték játszani Steven Spielberg 2022-es életrajzi filmjét.  

A filmmel Spielberg elnyerte a legjobb rendezőnek és a legjobb drámáért járó díjat a nyolcvanadik Golden Globe-on. Az alkotást Oscar-díjra is jelölték. 

Új, életrajzi ihletésű filmje által megtudhatjuk, hogy mi mozgatja a fantáziáját, mi motiválja, ihleti, és mitől vált lételemévé az, hogy filmet készítsen – számára ugyanis, ahogy maga fogalmaz, a traumafeldolgozás módjáról van szó.  A film szüleinek megromló kapcsolatát, válásukat é s önmaga felnőtté válásának útját mutatja be. A zenét az a  John Williams szerezte, akivel közel ötven éve dolgozik együtt. 

Érdekesség

A filmben elhangzó szóló zongoradarabokat maga Spielberg választotta: édesanyjának legkedvesebb darabjai voltak.  Egyes hírek szerint ez Spielberg utolsó alkotása, amelyhez John Williams filmzenét írt.

Csak röviden

A Fabelman család azzal kezdődik, hogy a szülei elviszik Sammyt moziba, A földkerekség legnagyobb show-jára. Az élmény annyira megrázza, hogy annak legfontosabb jelenetét képzeletben megpróbálja újrajátszani. Aztán elektromos vonatot kér ajándékba, amellyel már a valóságban is rekonstruálhatja a filmbeli ütközést…  

A film fő feszültségét az anya boldogtalansága adja, amelyből ki akar törni.

Valójában az ő karaktere köré rendeződik az a közel húsz év, amelyet a felnőtté válás drámája felölel

(fotó: jelenet a filmből)