Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Néhány napja módosították a felsőoktatási törvényt. Ennek értelmében a 2022. augusztus 31-ig záróvizsgázott hallgatók nyelvvizsga nélkül is megkapják a diplomájukat. 

Elvileg a keresztféléves képzés végzősei, – akik 2023 januárjában záróvizsgáznak – is jól járnak, kivéve, ha az intézményük addig nem dönt másképp a nyelvvizsgával kapcsolatos követelményről.

Ugyanis az ezzel kapcsolatos döntés már az egyetemek és főiskolák kezében van. A jövőben az intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy milyen szintű nyelvtudást követelnek meg a hallgatóiktól, amely szakonként is eltérhet. Továbbá az is lehetséges, hogy úgy döntenek, hallgatóiknak egyáltalán nem szükséges nyelvvizsgát tenniük azért, hogy kézhez kapják a diplomájuk. 

A különböző intézmények valószínűsíthetően az elkövetkező hetekben tesznek közzé hivatalos tájékoztatást az ezzel kapcsolatos állásfoglalásukról.