A Szupermenta program jubileumi, 100. terméktesztjén instant kakaóitalporokat elemeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

A 34 vizsgált termék élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelt, jelölési hibák és túl alacsony vitamintartalom miatt 19 esetben hatósági eljárás indult.

A Szupermenta 2014-ben indult

Mára elérte a századik vizsgálatot. A tesztelt italporok közül 30 hozzáadott cukorral készült, hármat édesítőszerrel, egy terméket pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül állítottak elő. Az italporok kakaópor-tartalma igen széles skálán, 8% és 55,6% között mozgott.

Három termék esetében a receptúrában túl kevés hozzáadott vitamin mennyiséget határoztak meg.

Az érintett élelmiszer-vállalkozó ellen hatósági eljárás indult, a termékek receptúráját módosítani fogják. A tesztelt termékek csaknem felénél fordultak elő jelölési hibák. Összességében a bírságok együttes értéke előreláthatólag mintegy 900.000 forint lesz.

A Szupermenta 100. terméktesztjén is lezajlott a már megszokott kedveltségi vizsgálat, melyen ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket.

Értékelésük alapján a 34 instant kakaóitalpor közül a dobogó legfelső fokára a Rioba Instant kakaóitalpor került, a második helyen az Auchan Cao Kido Instant kakaó ital granulátum végzett, míg a harmadik helyet a Nesquik Extra Choco Instant kakaóitalpor érdemelte ki.

(fotó: illusztráció, pixabay)