Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az adventi hangulat természetesen a havazással érkezhet meg igazán, de sokaknak például a kisebb-nagyobb vásárok, az ott előre feldíszített fák és a fények is sokat segítenek a hangolódásban. Tudtad, hogy hol rendeztek először ilyen jellegű kirakodást?

Egészen 1298-ig kell visszautaznunk az időben, a helyszín pedig egy olyan város volt, ami ma is élénk és csodaszép a karácsonyt megelőző hetekben. Hát persze, hogy Bécsről van szó! Az úgynevezett Krippenmarkt-ot tarthatták meg a város polgárai — ez az első írásos emlék a karácsonyi vásár jelenségéről. Száz évvel később már Szászországban is tartottak Christkindlmarkt-ot, amin először csak húst árultak, majd később csatlakoztak be a szezonális finomságok, csecsebecsék, valamint a zene és a tánc.

Nagy divatról azonban csak a 16. századtól kezdve beszélhetünk, mikor Luther Márton lelkész, a protestáns reformáció atyja tanai szerint éppen a karácsony a legmegfelelőbb az ajándékozásra. Krisztus születését muszáj ünnepelni, ez egy örömteli, sorsfordító nap az emberek életében, hiszem megszületett a Megváltó.

A templomok, imaházak arra sarkallták a hívőket, hogy ezeket a karácsonyi vásárokat Isten háza mellett alakítsák ki, ott gyűljenek és ünnepeljenek az év legáldottabb szakaszában. Később aztán néha meg kellett küzdeni a figyelemért, hogy a felekezet tagjai ne ragadjanak le a vásárnál és hagyományosan látogassák meg templomukat is.