Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jubileumi kenyér készült a pannonhalmi Szent Márton-bazilika újjáépítésének és felszentelésének 800. évfordulójára. A Pannonhalmi Főapátság és a Pedró pékség közös munkájának eredményeként megszülető Pannonhalmi Bazilika800 kenyér nem csak ízletes, de jótékony célokat is szolgál. 

„A kenyérből egy font elég legyen napjában, akár egy étkezés van, akár ebéd és vacsora” – írta a bencés rend alapító atyja, Szent Benedek 1500 évvel ezelőtt Regulájában. Azt is kikötötte, hogy lehetőség szerint a monostort úgy építsék meg, hogy ott mindent elő tudjanak állítani, ami a megélhetéshez szükséges. Az ezeréves pannonhalmi apátságot is eszerint tervezték meg. Hosszú évszázadokon át működött sütőház a falakon belül, ahol a mindennapi kenyeret sütötték. Még a 20. századból is van arra adat, hogy két pék dolgozott a monostorban.

A kenyeres hagyományokat a Pannonhalmi Főapátság 2024-ben, a jelenleg is álló Szent Márton-bazilika újjáépítésének és felszentelésének 800. évfordulóján felélesztette, és a sokorópátkai Pedró pékséggel együttműködve alkotta meg a Pannonhami Bazilika800 kenyeret. A stílszerűen 800 grammos cipó megvásárlása jótékony célokat szolgál, hisz a bevétel egy részét a Pannonhalmi Főapátság Karitász Szervezetének karitatív tevékenységére fordítjuk.

A Pannonhalmi Bazilika800 kenyér a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében, a Pausa cukrászdában és a Pedró pékség üzleteiben vásárolható meg. Az eladásából befolyó összeg egy részét a Pannonhalmi Főapátság Karitász Szervezetének tevékenységére fordítjuk.

Forrás: Pannonhalmi Apátság